– Självklart vill jag vara med, men det viktigaste är att det syns att jag opererat bort ett bröst, säger Mona Svensson. Det var det svar hon gav när hon fick frågan om hon ville vara med i 2018 års Jutiskalender.

Jutiskalendern kommer ut för elfte året i rad och har blivit känd för sina nakenbilder på vanliga Jutisbor och andra. Kalendern ges ut av byaföreningen till förmån för föreningens verksamhet men också för Barncancerfonden Norra.

Byn Jutis har en historia med cancer.

Artikelbild

| Euskefeurat. De har gjort mycket men aldrig poserat nakna runt en skrotbil.

– Jutis är lite känd som "änkornas by". Det var massor av gubbar som dog i cancer på 50-talet och fråmåt. Det var nästan en i varje gård, säger Ingo Marklund som är ordförande i byaföreningen.

För Mona Svensson var det naturligt att ställa upp. Tidigare har både hennes pappa och mamma varit med, liksom hennes kusiner och farbröder.

– Det är inte så vanligt att man ser kvinnor offentligt som har opererat bort sitt bröst, så det kändes väldigt rätt att ställa upp, säger Mona Svensson.

Förutom modeller med anknytning från orten så brukar man ha med mer kända personer i kalendern. 2017 var regionrådet Maria Stenberg (S) med. I år är gruppen Euskefeurat med Ronny Eriksson med, men även riksspelmannen Daniel Wikslund.

Artikelbild

| Naken. Det är inte första gången riksspelmannen Daniel Wikslund poserar naken. 2003 vann han tävlingen Årets Näck i Jämtland.

Nu går 20 kronor av varje såld kalender direkt till cancerfonden. Genom åren har föreningen skänkt omkring 300.000 kronor till cancerforskningen och till stöd för cancersjuka.