Årets surströmmingsleverans Ă€r i fara

Det Ă€r beskedet alla surströmmingsĂ€lskare fruktar – Ă„rets surströmming Ă€r i fara. RĂ„varan lyser med sin frĂ„nvaro. "Vi Ă€r lite oroliga att vi inte fĂ„r ihop strömmingen", sĂ€ger Veronica Apelqvist, vd för BD Fisk.

SÄ hÀr fulla av strömming har yrkesfiskarnas garn inte varit denna vÄr. Vanligtvis brukar BD Fisk ha sÀkrat upp den strömming som de behöver vid det hÀr laget men i Är gÄr fisket uselt och alla undrar var fisken finns.

SÄ hÀr fulla av strömming har yrkesfiskarnas garn inte varit denna vÄr. Vanligtvis brukar BD Fisk ha sÀkrat upp den strömming som de behöver vid det hÀr laget men i Är gÄr fisket uselt och alla undrar var fisken finns.

Foto: PÀr BÀckström

Norrbotten2021-05-27 17:13

Den norrlÀndska surströmmingstraditionen gÄr lÄngt tillbaka och rutinerna kring detta Àr fastslagna sedan lÀnge. PremiÀren Àr alltid tredje torsdagen i augusti, Àven om det fuskas Äret om av vissa, och fisket och produktionen har sina givna ramar.

Men nu Àr det snudd pÄ kris.

BD Fisk producerar varumÀrkena Kallax surströmming och Storö. Fiskare som Àr anslutna till BD Fisk Äker alltid ner till södra Norrland dÀr strömmingen fiskas tidigare pÄ vÄren för att sedan transporteras till Norrbotten.

Vid det hÀr laget brukar fiskarna vara pÄ fermentering och i fjol fiskades den mÀngd som behövdes pÄ endast fyra dagar. PÄ vÄren kommer strömmingen in pÄ grundare vatten för att leka och det Àr dÄ den fiskas. Ju lÀngre norrut, desto senare leker den.

– Nu har de varit dĂ€r nere i tre veckor. Det finns ingen fisk. Vi behöver 100 ton fisk och vi har fĂ„tt tre ton sĂ„ det Ă€r ingenting, sĂ€ger Veronica Apelqvist och fortsĂ€tter:

– Vi vĂ€ntar och hoppas att vĂ„ra fiskare fĂ„r upp mer strömming. Vi vet ju inte om det Ă€r att leken Ă€r jĂ€ttesen, fast leken brukar aldrig vara sĂ„ hĂ€r sen. Den brukar vara för tre veckor sedan. Vi Ă€r oroliga.

Fiskarna frÄn Norrbotten har nu tagit en paus och Äkt hem men ska ÄtervÀnda snart. De som fiskar kvar i omrÄdet har börjat röra sig för att hitta fisk.

– Nu har de börjat söka sig upp mot UmeĂ„ men det ser inte bĂ€ttre ut dĂ€r, sĂ€ger Veronica Apelqvist.

Hos BD Fisk Àr det stand-by-lÀge. Blir det fisk Àr de redo att ta hand om den men just nu Àr det stiltje.

– Vi stĂ„r bara och vibrerar och har inte jobb. Vi har varit tvungen att ta hem norsk lax sĂ„ de har nĂ„got att göra, sĂ€ger Veronica Apelqvist och lyfter det mycket storskaliga och ifrĂ„gasatta trĂ„lfisket som en möjlig orsak till det som nu sker.

En sista utvÀg Àr att sÀkra upp strömmingen hemma i Norrbotten men det skulle i sÄ fall krocka med laxfisket vilket stÀller till med problem. Strömmingen i Norrbotten Àr dessutom mindre och alla fiskare har inte rÀtt garn för detta.

 Ă„n sĂ„ lĂ€nge finns förhoppningar att fĂ„ ihop rĂ€tta mĂ€ngden för att kunna förĂ€dla fisken till fĂ€rdig surströmming i slutet av augusti. 

– Vi mĂ„ste i alla fall fĂ„ strömmingen före midsommar, konstaterar Veronica Apelqvist.

FrĂ„gan alla stĂ€ller sig nu – var Ă€r strömmingen? 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!