Ny utställning visar Boden i bilder

I år fyller Bodens stad 100 år. Försvarsmuseum öppnade i helgen en bildutställning som visar stadens utvecklingen genom de första 100 åren.

Försvarsmuseum öppnade i helgen bildutställningen Boden i Bilder - Boden 100 år.

Försvarsmuseum öppnade i helgen bildutställningen Boden i Bilder - Boden 100 år.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-10-13 19:00

Bilderna i utställningen "Boden i bilder - Boden 100 år" kommer från kommunens bildarkiv, som innehåller mer än 35 000 bilder. Museet har gjort ett litet urval som visar samhällsutvecklingen i centrala Boden. 

När staden planerades var tanken att stadskärnan skulle knyta ihop stationen med garnisonen. 

Utställningen berättar även vilka människor som har ägt eller bott i vissa av husen och visar affärer och kaféer som omnämns än i dag, såsom Wallström hörna. Åkroken visar Bodån i bilder från 1916 till 1988. 

Det står även att läsa om en lantbruks-, slöjd- och industriutställning som arrangerades i Boden mellan den 15 och 17 augusti 1902. På den kunde besökarna stifta bekantskap med nymodigheter som separatorn och isskåpet. 

Den berättar att Lundagårdsskolan, som nu är ett minne blott, byggdes 1923. När den byggdes var den en modern fortsättningsskola med elva klassrum, bad med bassäng, slöjdsal för flickor, sal för naturkunnighet, skolkökslokal och läkarmottagning. Det står också att läsa att i badet så härskade Fru Vanahaniemi, även kallad "Vattuhajen".

Bygget av scenen som i folkmun kallas Örat. Bilden är från 1956.
Bygget av scenen som i folkmun kallas Örat. Bilden är från 1956.
Karta: Försvarsmuseum Boden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!