Ordföranden: "En fråga för hela samhället"

Placeringskostnaderna vid Individ- och familjeomsorgen (IFO) motsvarar mer än hela socialnämndens underskott i år.

Anna-Lena Andersson säger att det skett en stor förändring de senaste två åren, barn far mer illa.

Anna-Lena Andersson säger att det skett en stor förändring de senaste två åren, barn far mer illa.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-09-19 06:00

Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande, säger att Kalix kommuns kostnader för omhändertagande av barn och placeringskostnaderna för dem började skena år 2018.

– Vi trodde då att det var ett enstaka svårt år, med det har tyvärr fortsatt, säger Katarina Burman.

Anna-Lena Andersson, socialchef, säger att det har skett en stor förändring de senaste två åren:

– Det är en trend i hela samhället, barn far tyvärr mer illa. Vi får många fler orosanmälningar om det och det handlar om bristande föräldraförmåga, våld, missbruk, psykisk ohälsa och en massa andra saker. Och det är heller inte en viss grupp föräldrar det gäller utan det är utbrett.

Kalix kommuns kostnader för placeringar av barn och unga uppgår i år till sju miljoner kronor, den siffran kan ändras eftersom året inte ännu är slut.

Vad göra?

– Vi måste arbeta mer proaktivt med föräldrautbildningar och annat, men det här är också en fråga som måste engagera många fler än socialnämnden, säger Katarina Burman som tillägger "det här är kanske en av socialnämndens viktigaste politiska frågor totalt sett".

Kommunledningen ska aktualisera frågan i alla verksamheter och över partigränserna, i syfte att göra någonting gemensamt.

I ett första steg har en trygghetssamordnare anställts.

– Alla, även de mest gynnade i samhället, mår bra av att få bo i ett samhälle som är tryggt och därför måste hela samhället engagera sig i den här frågan. Barnen är framtiden, de ska ha en trygg och god uppväxt, säger Katarina Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!