Översyn - var god vänta: "Måste vara på tårna

17 månader har gått sedan ks-beslutet att dokumentera alla handlingar i kommunens processer. Inget har hänt. Enligt kommunalrådet Claes Nordmark kräver det för mycket resurser." Här borde kommunen vara på tårna", säger Anders Pettersson, Bodenalternativet.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) och Anders Pettersson, Bodenalternativet, hade en diskussion om vikten av bra dokumentation av kommunala handlingar.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) och Anders Pettersson, Bodenalternativet, hade en diskussion om vikten av bra dokumentation av kommunala handlingar.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-11-19 13:35

I maj 2018 beslöt kommunstyrelsen att riktlinjer för genomförandet av verksamhetsbaserad arkivredovisning. Det är ett sätt att redovisa handlingar som Riksarkivet  beslutade om för statliga myndigheter 2008. De kommunala handlingarna klassificeras efter verksamhetsområden och arbetsprocesser vilket tydliggör handlingarnas samband med verksamheten.

I dagsläget jobbas det enligt Nordmark med att ” skaffa kompetens och förståelse för vad som behöver göras när det gäller den biten".

– Det blir ett alltför detaljinriktat arbete som kräver för mycket resurser. När det gäller genomgripande arbeten av det här slaget är det bättre att följa andra kommuners exempel än att uppfinna hjulet, säger Nordmark.

Enligt rådet hade också  kommunledningsförvaltningen gjort vissa omprioriteringar. Bland annat ska man upphandla och införa ett nytt dokument- och ärendehanteringssystem och det pågår också en omorganisation av kommunens förvaltningsorganisation. Översynen ska skapa bättre digitalisering av kommunens verksamheter. Anders Pettersson var inte nöjd utan vill ha en tidsplan för hur det fortsatta arbetet ska se ut. Helst en delrapport 2020, före strategiska planen tas i juni. 

– När frågan kom upp 2018 insåg jag att det är viktigt att få ordning och reda för att sedan kunna gå vidare med saker och ting. När vi tittar på kommunala dokument i dag så ser det väldigt olika ut varifrån dokumenten kommer och förmodligen också hur vi hanterar dokumenten i de olika verksamheterna. Det här är ju ett grundarbete för att komma tillrätta med de brister som kan finnas på olika ställen. Då fodras det verkligen att någon har ett intresse att driva de här frågorna, säger Anders Pettersson.

 Han blir lite rädd när Claes Nordmark skriver i sitt svar att uppdraget kommer att följas upp framöver.

– Det har ju gått 17 månader. Att avvakta som svaret antyder tycker jag känns lite defensivt. Här borde man vara lite mer på tårna. Om vi hade kommit en bit på väg i processerna så hade det varit ett fantastiskt underlag för att handla upp det här dokumenthanteringsystemet liksom att se över förvaltningsorganisationen. De här sakerna går ju hand i hand och det är beklagligt att man inte kommit längre än vad man gjort, säger Pettersson.

Anders Pettersson, BA, tyckte inte att kommunledningen var på tårna i frågan. "Det har gått 17 månader och finns ännu ingen plan när arbetet ska påbörjas".
Anders Pettersson, BA, tyckte inte att kommunledningen var på tårna i frågan. "Det har gått 17 månader och finns ännu ingen plan när arbetet ska påbörjas".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!