S-ledaren: "Frågan hur länge de håller ihop"

"Frågan är hur länge de kommer att vara överens." Nina Pörhölä (S) ser en möjlighet hos Centerpartiet om samarbetet i koalitionen någonsin skulle spricka.

Nina Pörhölä (S) hoppas att koalitionen löser sina problem för tjänstemännens arbetsmiljös skull.

Nina Pörhölä (S) hoppas att koalitionen löser sina problem för tjänstemännens arbetsmiljös skull.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-10-22 13:42

Det hade varit att nästan ta det för långt: Att bryta upp koalitionen efter en så kort tid. Socialdemokraternas gruppledare i Haparanda menar att hon inte blev förvånad över att koalitionen till sist gjorde upp om ett fortsatt samarbete under torsdagens möte. 

– Men jag fick signaler om att vissa i koalitionen tyckte att det hade gått så långt att det räcker nu. Och känslan som jag fick under kommunstyrelsens arbetsutskott förra måndagen var att klimatet inte var så bra. Det kändes som att det vara ganska hårda ordalag dem emellan i koalitionen. De måste ha jobbat hårt för att få tillbaka ett samarbete, säger Nina Pörhölä (S).

Då känns det samtidigt inte så långt ifrån en ny kris, säger hon. Speciellt med tanke på hur öppna Centerpartiet och Sjukvårdspartiet har varit med sina missnöjen i media och på sociala medier.

Om det hade spruckit – eller gör det någon gång. Hade ni varit öppna för samarbeten?

– Sjukvårdspartiet känns svårt att samarbeta med verkar det ju som. För mig är det viktigt i ett samarbete att inte hänga ut varandra. Jag tycker att de har kört ett eget spel och det är inte okej i samarbeten. 

Centerpartiet?

– Det är kanske det parti som är närmast oss, säger Pörhölä och fortsätter:

– Om det skulle behövas är vi redo att kliva in och ta ansvar för kommunen.

Anders Rönnqvist (SJVP) menar att man inte är svåra att samarbeta med:

– Vi utövar politiken på ett nytt sätt i Haparanda. Vi engagerar oss på ett sätt som man inte är van vid och det är möjligen något som avviker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!