(Se bildspel genom att trycka på pilarna i bilden här ovan)

Strömmingen är fångad i Bottenviken och i år krävdes två turer för att få ihop tillräckligt. Förvaringen sker i ektunnor från 1800-talet och strömmingen har legat i dessa i cirka två månader. Tunnorna vaktas och övervakas av saltmästaren.

- Årets Surströmming är väldigt stora, konstaterar saltmästaren Anders Landelius. 

Artikelbild

| Etiketterna rullas på burkarna och tillverkningen är klar.

För att slippa servera så stora förpackningar packas strömmingen om på burkar. Dessa tvättas och fylls med strömming. Därefter burkas strömmingen med maskiner från 1900-talets mitt. Sedan kontrolleras att burkningen har blivit bra. 

Burkarna tvättas och torkas sedan varav de märks med handmärkta etiketter i 1000 exemplar. Därefter rullas etiketterna på burkarna och tillverkningen är klar. 

Att komma åt nån av dom 1000 burkarna med är inte lätt och det säkraste sättet är att flytta till Kallax by eller som Stefan Sauk bli hedersmedborgare. På torsdag är årets premiär i Kallax Bygdegård med hemliga gäster.