Sjöbovillan - så säger politiker om saken

Nu ska användandet av Sjöbovillan utredas.

Sjöbovillan i Nyborg.

Sjöbovillan i Nyborg.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-03 20:26

Norrbottens Media har berättat att Kalix kommun hyr Sjöbovillan i Nyborg för knappt 1,7 miljoner kronor per år av stiftelsen Kalixbo, och att tjänstemannaförslaget är att köpa fastigheten för omkring sju miljoner kronor.

Sjöbovillan var inledningsvis ett äldreboende, på senare år har den varit boende för ensamkommande asylsökande barn och nu står den sedan nedläggningen av den verksamheten outnyttjad.

"Det är inte bra att Sjöbovillan står tom. Ett visst behov av lokalbank finns, även om Sjöbovillan är dyr att ha i malpåse", sade Maria Henriksson, kommundirektör, vars förslag är att Kalix kommun köper fastigheten för omkring sju miljoner kronor med ägarbyte från årsskiftet 2020/2021.

Politikerna har att ta ställning till att köpa eller inte köpa.

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) säger att "Sjöbovillan är ett gammalt kontrakt som vi fått i knät" och vidare:

– Vi ska se vad som går att göra. Om det finns en privat intressent så kan det vara intressant att sälja eller hyra ut. Om vi ska hitta en kommunal verksamhet till lokalerna så måste det vara en verksamhet som inte medför för stora ombyggnadskostnader. Vi har en del tankar om vad fastigheten skulle kunna användas till, men vi vill ha kalkyler innan vi går ut med de tankarna. Det handlar om driftskostnaderna, och som läget är också om att vi ska få tag i personal.

När finns det ett förslag på vad kommunen ska göra med fastigheten?

– Under det här året bör vi ha ett bra underlag för vad vi kan göra, säger Tommy Nilsson som apropå tjänstemannaförslaget att köpa fastigheten säger så här:

– Det är alltid bättre att köpa än att hyra. Vi har haft stor nytta av att ha tomma lokaler och till verksamheten för ensamkommande asylsökande barn var Sjöbovillan jättebra.

Henrik Eriksson (C) säger att kommunens planer styr vad som går att göra i huset:

– Det kanske kunde bli ett boende för människor som verkligen behöver stöd och hjälp, och då tänker jag framför allt på människor i utanförskap med psykisk ohälsa, ett boende med personal skulle nog vara bra. Det har vi diskuterat i partiet. 

Sven Nordlund (Mp) och Rickard Mohss (L) säger att det viktiga är att hitta användning för fastigheten.

Linda Frohm (M) säger att hon vill sätta sig in i frågan och se vilka alternativ som är bäst för verksamheten och ekonomin.

– Generellt sett tycker jag att man aldrig ska investera i fastigheter som man inte har en plan för, säger Linda Frohm.

Tommy Nilsson säger att Sjöbovillans användning ska utredas.
Tommy Nilsson säger att Sjöbovillans användning ska utredas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!