Skolinspektionen ger kommunen bakläxa

Skolinspektionen riktar kritik mot Överkalix kommuns styrning av grundskolan. Bakläxan handlar om bristande analyser av studieresultat och trygghet. Kommunen har inte heller gjort tillräckligt för elever med sämre förutsättningar.

Överkalix kommun får kritik av Skolinspektionen.  "Samtidigt har vi fått tydliga signaler från Skolinspektionen att mycket har blivit bättre efter en inspektion 2013", säger nya skolchefen Maria Hjelm.

Överkalix kommun får kritik av Skolinspektionen.  "Samtidigt har vi fått tydliga signaler från Skolinspektionen att mycket har blivit bättre efter en inspektion 2013", säger nya skolchefen Maria Hjelm.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix kommun2019-11-21 08:27

 – Det är utvecklingsområden som vi arbetar med, säger nya skolchefen Maria Hjelm.

 Enligt henne ska till exempel mer regelbundna analyser från lärare, skolledning och upp till kommun- och politikernivå göras kring allt ifrån studieresultat och trygghet till studiero.

– På så sätt synliggörs kopplingar till vad som ger bättre resultat och vad som kan utvecklas, säger Maria Hjelm.  

Apropå att kommunen, enligt skolinspektionen, i låg utsträckning tagit till relevanta åtgärder för att elever med sämre förutsättningar ska klara utbildningens mål säger hon att ett arbete med att utveckla elevhälsan pågår: 

– Det går ut på tidiga insatser. Men också med främjande och förebyggande arbete på grupp- och skolnivå. 

Hon nämner att en referensgrupp av föräldrar ska bildas för att göra föräldramöten mer intressanta med olika teman och locka fler. 

– Vi ska också ha ett kollegialt samarbete internt och med skolan i Övertorneå kring ämnessamverkan, betyg och bedömning. Många lärare är ensamma i sitt ämne. Så det kan ge ett framgångsrikt resultat, säger Maria Hjelm. 

Hur allvarligt ser du på kritiken?

– Det är absolut något vi tar till oss. Samtidigt har vi fått tydliga signaler från Skolinspektionen att mycket har blivit bättre efter en inspektion 2013. Sedan är det förstås så att utveckling tar tid, säger Maria Hjelm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!