Vid invigningskonserten i Acusticum den 20 oktober medverkar en tung internationell gäst, världsberömde brittiske kompositören och körledaren John Rutter.

Jakob Grubbström, som har rötterna i Arvidsjaur men har pluggat i Piteå, är tillbaka i länet efter några års studier och arbete i Storbritannien. Han är frilansande dirigent och lärare.

Tillsammans med Emma Rönnlund, sånglärare och ansvarig för den klassiska utbildningen, kommer han att ha ansvar för Framnäs körcentrum.

Vad är ett körcentrum?

– Det är väl ett paraply som innefattar körkurser, sångkurser mot kör, samt dirigeringskurser; allt som är relaterat till kör, kan jag nog säga, säger Grubbström.

Framnäs folkhögskola är huvudman och i höst startar en första fas av körcentrumet med ett flertal olika körer: en alla-kan-sjunga-kör, en gospelkör och så stora projektkören – Framnäs festivalkör – med 250 sångare från lokala körer samt från Finland.

Till hösten startar även en körakademi där deltagarna under fyra helger under ett år får dirigeringslektioner, sånglektioner och så kallad podietid.

Året därpå startar en högskoleförberedande utbildning med inriktning på körsång på ett eller två år.

.

John Rutter beskrivs som en gigant inom körvärlden. Han har skrivit närmare 200 kompositioner och arrangemang. Mest känd är han för julsånger som klassikern ”Candlelight carol”. Trots sin status brinner han för amatörmusiken.

Konserten med Rutter kommer att äga rum i Acusticums stora sal. På programmet står bland annat John Rutters ”Magnificat”, ett 40 minuter långt verk för orgel, orkester, solist och kör. Sångsolist blir Emma Rönnlund och musikerna kommer att ha lokal anknytning.

– Vi vill att det här ska kännas som regionens projekt, inte vårt, säger Jakob Grubbström.

Hur känns det här då?

– Fantastiskt roligt. Samtidigt bävar man för vad man satt igång. När det är en sådan stor apparat är det alltid lite läskigt. Samtidigt är det så kul. Alla på Framnäs och Acusticum är så kompetenta och bra att ha att göra med.

– Att ha John Rutter i Piteå ... Jag tror alla körsångare har sjungit någonting av honom. Genom hans musik har så många blivit berörda och fått starka upplevelser. Förhoppningsvis kan jag sitta där på repetitionerna och bara njuta.