Stora bassängen har öppnat efter renovering

Stora bassängen har öppnat igen efter fem månader och en större renovering. Något som ska firas.

Efter fem månader öppnas stora bassängen igen.

Efter fem månader öppnas stora bassängen igen.

Foto: Kiruna kommun

Kiruna kommun2019-09-20 13:11

– Det är jättekul både för personalen och Kirunaborna. Simundervisningen underlättas och vi hoppas på att det inte blir fler stillestånd innan det nya öppnas, men man vet aldrig då det är ett gammalt badhus, säger simhallschefen hans Fernström.

Sofi Jernelöf, badmästare och verksamhetsledare på badhuset, säger att det känns bra att bassängen återigen är öppen och att åtgärderna är tagna för både arbetsmiljön och säkerheten. 

– Vi i personalen är glada och hälsar alla välkomna att bada. På lördag firar vi genom att ordna tävlingar och bjuda på fika, säger Sofi Jernelöf. 

Stora bassängen stängde i slutet av mars på grund av att armeringarna under bassängen hade börjat rosta sönder och det ansågs det vara för farligt att hålla den öppen. 

Beskedet var först att den inte skulle gå att reparera och därmed förbli stängd tills den nya simhallen öppnade i nya centrum 2022. 

Kontroller visade att det var möjligt med en reparation. Fullmäktige godkände kostnaden på 1,8 miljoner kronor. Fem månader efter stäng senare är bassängen påfylld igen och under torsdagen öppnades den för badare. 

– Vi har fyllt upp den och kontrollmätt under hela tiden för att säkerställa att både bassängen och arbetsmiljön var säker vilket var det viktigaste, säger Hans Fernström, simhallschef.

Risken med att armeringarna rostar är att betongen spricker vilket enligt Hans Fernström är typiskt för gamla badhus. 

– Då kan betongbitar lossna. Nu har vi säkerställt att det inte ska kunna hända genom att näta in hela bassängen underifrån, säger Hans Fernström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!