Vi har sedan tidigare rapporterat att flera föreningar i en sammanslutning av ideella föreningar i Jokkmokk har tömts på pengar i en misstänkt förskingringsskandal i miljonklassen. Nu står det klart att det handlar om nio föreningar som drabbats, enligt sammanslutningens ordförande Christer Högström.

Föreningarna verkar inom barn- och ungdomsidrotten men även för äldre och sjuka i Jokkmokk.

Skaran av drabbade har vuxit, samtidigt som pengasummorna nu har ökat från 1,7 miljoner till 1,9 miljoner kronor, bekräftar Högström.

Artikelbild

LÄS MER: Här är klubbarna som drabbats

Men även föreningar som inte är medlemmar i sammanslutningen har drabbats och förlorat hundratusentals kronor sammanlagt, bland dem finns Randijaur byaförening. Ett företag, vi vet inte vilket, finns också med bland de som utsatts för förskingringen, bekräftade chefsåklagare Thomas Ennefors på fredagen, efter att en kvinna i 60-årsåldern anhållits på sannolika skäl misstänkt för grov förskingring.

LÄS MER: Kvinna anhållen för miljonsvindleriet

Men något som lindrar skadan för enskilda föreningar är alla de bidrag som kommit in de senaste dagarna, från det lokala näringslivet, andra föreningar, politiska partier och privatpersoner.

– Man blir tårögd över hur många som engagerar sig för att hjälpa de utsatta, säger Christer Högström.

De sista dygnen har Jokkmokks ridklubb flera tunga bidrag till djurhållningen och till löner för sina två anställda. Jokkmokks hockey uppger att klubben berövats på nära 250 000 kronor, men de senaste två dagarna har man fått in minst 30 000 kronor i krisstöd från lokala företag och Jokkmokks kvinnojour.

LÄS MER: Hästarnas oväntade hjälp – från älgarna

Föreningen Företagarna i Jokkmokk och Handelsbanken har satt upp en krisfond till förmån för drabbade föreningar. Stigbjörn Sandström, ordförande i Företagarna, säger att det sp, hänt är fruktansvärt.

– Det är tråkigt för alla parter men kanske framför allt för den enskilda företagaren som drabbats.

Eftersom så många föreningar utsatts är i princip hela Jokkmokk berörda på något sätt.

– Alla känner ju varandra här, säger Stigbjörn Sandström.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) berättar att hans parti valt att bidra med 5 000 kronor till fonden och med 25 000 kronor till föreningen Polcirkelgymnasterna, som berövats en del av insatsen till en ny träningslokal och nu hotas av neddragningar.

– Det är många flickor och unga kvinnor där som har drabbats i hög omfattning, säger Robert Bernhardsson, som tror att det kommer att ta uppåt två veckor innan det går att se hela omfattningen av bedrägeriet.

LÄS MER: Gymnasterna har förlorat 200 000 kronor: "Det är så ofattbart"

Har kommunen drabbats av förskingringen?

– Indirekt är det skattemedel i mångt och mycket som på olika sätt har fördelats ut till föreningarna. Vi betalar årligen ut stöd till föreningar för att verksamheter för barn och ungdomar och andra ska fungera och på så sätt är vi drabbade, säger Robert Bernhardsson.

Han säger att en av föreningarna som drabbats, Folkets hus, haft tur i oturen. De hade kunnat förlora allt.

– Föreningsbidraget betalades ut efter bedrägeriet så till Folkets hus-föreningen kommer det in pengar efteråt per automatik, men det var egentligen bara tur.

Det är osannolikt att kommunen kan höja stöden till de föreningar som gått förlorande ur förskingringsskandalen.

– Krasst har vi fördelat ut de resurser vi har och nu tittar vi på att göra omfördelningar, som vi gjort till exempel när det gäller ridklubben där det gäller att säkra djurhållningen, säger Bernhardsson.