Tävlar med novell från Hermelinskolan, Luleå

Cecilia Hansson från Luleå har skrivit novellen "Var inte rädd för ljuset" som är ett av de fem nominerade bidragen till SR:s novellpris. Och det är lyssnarna som avgör vilken författare som prisas.

Cecilia Hansson från Luleå är nominerad till SR:s novelltävling med novellen "Var inte rädd för ljuset" där Hermelinskolan står som fond för berättelsen.

Cecilia Hansson från Luleå är nominerad till SR:s novelltävling med novellen "Var inte rädd för ljuset" där Hermelinskolan står som fond för berättelsen.

Foto: Martin Vallin

Kultur2020-03-23 19:00

– Jätteroligt, inte minst att det är bokcirklar runt om i landet som valt ut de fem noveller som tävlar om priset, säger hon.

Novellen utspelar sig i gymnasiemiljö, nämligen med Hermelinskolan i Luleå som fond för berättelsen med tonåringen Cecilia som huvudkaraktär.

– Jag skulle kalla den här novellen för autofiktion. Jag använder mitt namn för att bli mer personlig och nå läsaren och lyssnaren rätt i hjärtat, säger hon.

Berättelsen om Cecilia som börjar i en ny klass på Hermelinskolan har under sin högstadietid blivit utstött av två klasskamrater hon kallar "Kling och Klang". Två killar som konkurrerar med henne, inte bara om betyg utan också det sociala livet.

– Egentligen är det en berättelse om utanförskap och vänskap men också maktkamp. De klasskamrater som närmar sig Cecilia blir nämligen också utstötta. Jag ville helt enkelt skriva en historia om hur det är att vara en ung tjej när killar dikterar villkoren, en underordning jag tror många duktiga tjejer som sticker ut på olika sätt känner igen än idag, säger hon.

Novellen "Var inte rädd för ljuset" har specialskrivits för Sveriges Radio tillsammans med nio andra noveller. Av de sammanlagt tio novellerna har fem valt ut av en jury som nu nominerats till novellpriset.

Övriga nominerade är "Ola och verkligheten" av Nina Wähä, "En tygväska med damaskustryck" av Khaled Alesmael, "Askan" av Kayo Mpoyi och "Jordgubbsmjölk" av Nanna Johansson. Novellpriset delas ut i direktsändning i P1 fredag den 24 april. Röstning pågår till den 19 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!