– Den stora förändringen med mitt ledarskap är den offentliga verksamheten där vi i framtiden ska satsa på vuxna amatörer, berättar hon.

Teater Scratch startade sin professionella verksamhet 1987, sprungen ur en amatörteater verksamhet. Så när teatern åter kommer att satsa på vuxna amatörer är det nästan som att återvända till rötterna.

– Vi kommer att fortsätta att spela barnteater och sätta upp mindre pjäser men jag vill i mitt ledarskap utveckla amatörteatern, säger Maria Gotfredsen.

Rent konkret kommer det att innebär att de som väljer att gå Teater Scratch teaterkurser kommer att erbjudas att spela med i en stor offentlig föreställning.

– Jag kommer att sitta med under kurserna, lära känna deltagarna och sedan skriva en specialskriven pjäs för dem som önskar delta - en pjäs jag sedan regisserar, säger hon.

Dessutom hoppas teatern kunna dra igång sommarkurser för teaterintresserade.

– Folk åker på träningsresor. Varför inte på teaterläger, menar Dan Swärd.

Han har fyllt 60 år och känner sig mycket nöjd över att lämna över ledarskapet för Teater Scratch.

– Jag kommer att fortsätta jobba på teatern men slipper det stora ansvaret, vilket känns skönt, säger han.

Idag tisdag har också Teater Scratch premiär på föreställningen "Min mamma Sally, och jag" – en pjäs skriven och spelad av Dan Swärd i regi av Maria Gotfredsen.

– Jag lyssnar mycket på ljudböcker och via Elsie Johanssons författarskap hitta jag min egen mamma Sallys berättelse. En kvinna från en by utanför Gällivare som skilde sig i slutet på 1950-talet och flyttade med min bror till Luleå för att jobba på hotell. Det var innan barnomsorgen byggdes ut och de kunde bo hotellet samtidigt som hon arbetade. Hon stod verkligen på barrikaderna och drev jämställdhetsfrågor. Bland annat var hon med i Grupp 8. Hon var helt enkelt en story, säger Dan Swärd.

"Min mamma Sally, och jag" spelas på Ebeneser i Luleå.