Ulf Zakariasson själv har bestämt sig för att lämna partiet. Jörgen Ekersund och Ove Emanuelsson följer efter. Partiet tappar tre tunga politiker på samma gång.

Orsaken är behandlingen av Ulf Zakariasson som har varit oönskad av såväl alliansen som av partiet efter affären med efterforskning av källor bland tjänstemän.

Läs mer: Öfa vill att Zakariasson avgår

Läs mer: Storbråk bland politiker – riskerar att avsättas

Läs mer: Toppolitikerns svar: Han tycker att jag är en skitstövel

Kritiken har varit hård mot Zakariasson – genom media. Det tycker Ove Emanuelsson har varit orättfärdigt.

– Jag saknar förtroende för styrelsen, det finns ingen anledning att vara kvar längre. De har hanterat Uffes (Zakariasson) ärende illa. Jag tycker att Uffe är en politiker som vågar stå för sina åsikter, oberoende vem det berör – han är unik på det sättet. Han har blivit offentligt avrättad innan domen har kommit. Det här har ju varit en struntsak egentligen, säger Emanuelsson.

Att efterforska källor är ju fel. Men du tycker att det har blivit för stort?

– Det har blivit alldeles för stort. Och jag tror att det är andra personer som ligger bakom och eldar på det här, att någon har varit ute efter Ulf.

Ove Emanuelsson slänger tuffa kängor mot partiordföranden och kommunalrådet Tomas Vedestig.

– Styrelsen med Tomas Vedestig i spetsen har själva ställt till det här. Han får ta på sig det här med hela den här affären. Sen sprider de en hel massa lögner om att de har försökt få tag på Ulf – de har inte ens försökt få tag på honom.

Nä bestämde ni er för att hoppa av?

– I dag bestämde vi oss. Droppen var hela den här karusellen med Ulf, men politiska ledningen har varit bristfällig hela tiden. Vi har ingen ledning, om jag säger så. Det var Ulf och Jörgen som lade grunden för hela partiet. Sedan kuppades de bort från styrelsen på årsmötet och då kändes det som att det började gå utför.

Alla tre politiker är ledamöter i kommunfullmäktige, bland annat. Ulf Zakariasson är högt upp med ordförandeposten i socialtjänsten. Huruvida de ska vara kvar som politiska vildar låter Emanuelsson ännu vara osagt. Jörgen Ekersund har inte gått att nå och Ulf Zakariasson vill inte lämna några kommentarer.

Tomas Vedestig har inte heller gått att nå för kommentar.