Under fredagen genomfördes strejker för klimatet runtom i Sverige och i världen. I Stockholm fylldes gatorna i stadens centrala delar av skolungdomar, som med 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg i spetsen marscherade mot Kungsträdgården. Där väntade tal och liveframträdanden med olika artister.

Hejaropen var många när Greta Thunberg klev upp på scenen.

Det senaste halvåret när jag har rest runt och hållit tal i Europa har jag blivit erbjuden hjälp att skriva om specifik klimatpolitik i specifika länder. Men det behövs egentligen inte för grundproblemet är detsamma: att det i stort sett inte görs något för att stoppa klimatkrisen, sade hon i sitt tal.
Artikelbild

| Greta Thunberg höll tal i Kungsträdgården under den globala strejken för klimatet.

Andra globala strejken

En av dem som var på plats i Kungsträdgården var nioåriga Pixie Swedenhammar.

Jag är här för att det är viktigt med naturen och klimatet. Om inte naturen finns kan inte vi leva, sade hon.

De flesta som hade samlats i Kungsträdgården var skolungdomar, men där fanns också föräldrar, mor- och farföräldrar och andra engagerade i olika åldrar.

Artikelbild

| Runt 10|000 personer beräknas ha deltagit vid demonstrationen i Stockholm, enligt Fridays for future.

Det är den andra globala strejken för klimatet som arrangeras av Fridays for future. Budskapet är bland annat att uppmana politiker att vara mer tydliga med vad de gör för att följa Parisavtalet och för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Demonstrationer världen över

Artikelbild

| Demonstrationen i Stockholm var en av många. Totalt arrangerades strejker för klimatet i över hundra länder.

Enligt rörelsen deltar hundratusentals ungdomar runtom i världen i strejken. Först ut att börja demonstrera under fredagen var Australien och Nya Zeeland, sedan har strejkerna fortsatt.

På förhand hade 1 400 manifestationer i över 100 länder registrerats, i bland annat Frankrike, England, Nigeria och Nepal.