Det är den senaste vändningen i Jokkmokkspolitiken.

– Jag är positiv till satsningen på Vattenfallshuset och det har jag egentligen alltid varit, säger Tord Eklund, ersättare i SD.

Han är den ende som representerar partiet vid kommunfullmäktige på måndagen. Detta sedan gruppledaren Denise Magnusson förra veckan hoppade av för att bli politisk vilde och öppnade för valteknisk samverkan med Jokkmokksalliansen.

Artikelbild

| Så här kan Vattenfalls nya kontor i Jokkmokk se ut. Kontoret ska byggas mellan Kyrkan och Kunskapens hus efter infarten till Jokkmokk, om beslutet går igenom på måndagen.

SD yrkade på återremiss då ärendet skulle beslutas vid fullmäktige i slutet av oktober, något som också blev beslutet.

Läs mer: Omtag för kritiserat bygge

– Vi hade en rad frågor som vi ville ha svar på. Dessutom fick vi nya handlingar på sittande möte och det kändes inte bra. Men nu har vi fått svar och jag är i stort sett nöjd. Det jag skulle vilja få med i avtalet är en längre hyrestid och möjlighet till att höja hyran. Men jag kommer rösta bifall, eventuellt med tilläggsyrkande, säger Tord Eklund.

Därmed finns sannolikt en majoritet med 13–12 för att kommunen ska låna upp 112 miljoner och bygga Vattenfalls nya kontor, något som den sittande kommunledningen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förespråkar. Jokkmokkalliansens förslag är söka en entreprenör utifrån som bygger.

Artikelbild

| Tord Eklund är vågmästare i två heta frågor.

Ett ännu hetare ärende är val av kommunstyrelsens ordförande, alltså kommunalråd, som också ska göras på måndag. Nomineringarna är i skrivande stund inte offentliga men sannolikt handlar det om kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) eller Framtid i Jokkmokks gruppledare Roland Boman.

Även där är Tord Eklund vågmästarnas vågmästare. Men han vill inte gå händelserna i förväg med något ställningstagande.

– För det första vet jag inga kandidater ännu. Men blir det Bernhardsson och Boman så har jag inget direkt emot någon av dem. Jag har sagt till alla som har ringt att det är de som behöver mig. Jag behöver inte dem. Och jag är öppen för samtal. Det kommer säkert att bli diskussioner ända fram till mötet börjar.

Vilka har hört av sig?

– Det är Vänstern och Framtid i Jokkmokk.

Har du hamnat i en märklig sits sedan gruppledaren hoppat av?

– Lite är det ju så. De andra kan prata ihop sig men jag är inte välkommen på varken det ena eller andra mötet. Därför uppmanar jag vanligt folk att kontakta mig.

Med andra ord kan en mycket märklig situation uppstå efter fullmäktige, om Jokkmokkalliansen bildar en ny kommunledning men samtidigt tvingas hantera beslutet om Vattenfallshuset.