"Vi kan inte lösa snöröjningen åt alla"

Fastighetsägarna är starkt kritiska mot Jokkmokkshus förbud mot snötippning. Nu svarar bolaget på kritiken.

Jokkmokkshus är det största bostadsbolaget i kommunen.

Jokkmokkshus är det största bostadsbolaget i kommunen.

Foto: Mariann Mannberg

Jokkmokks kommun2019-11-21 17:50

Tidigare har Norrbottens Media uppmärksammat kritiken mot det allmännyttiga bostadsbolaget Jokkmokkshus som infört förbud för radhusägare att lägga snö på deras mark som ligger i närhet till fler av radhusen. En skrivelse hade skickats ut av Jokkmokkshus till husägarna där man skriver att de "från och med denna vinter inte får lägga snö på våra fastigheter" med förklaringen att man själv behöver marken för snöupplag.

Nu förklarar Jörgen Enlund, arbetsledare på Jokkmokkshus, bakgrunden till skrivelsen. 

– Vi har gjort i ordning marken och bland annat sått in gräs där i sommar. Då kan vi inte ha traktorer som kör in där.

Men, i det här fallet handlar det om inte om traktorer utan om enskilda personer som skottar sin uppfart. Vad ska de göra av snön?

– Ser vi det från vårt håll så är det aldrig någon som frågat oss om lov heller. Vi kan inte betala för bortförsel av snö från privata fastigheter.

Fast husen är ju från slutet av 50-talet och vissa har bott där sedan dess. Jag gissar att man gjort som man alltid gjort. 

– Jag har faktiskt aldrig sett att någon gått in med en snöbjörn dit. Men jag kan inte se att det är hela värden om någon gör det.

Det kanske hade varit bra med en dialog innan skrivelsen?

– Ja, jag tänkte inte på det i det här fallet.

Hur tycker du att man borde lösa situationen?

– Vi är ett bostadsbolag och vi kan inte lösa snöröjningen åt privata husägare. Men personligen skulle tycka att det bästa vore att gå ihop kollektivt för att hitta en lösning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!