Arbetarnas ryggar ska inte betala priset

Renhållningsarbetarnas arbetsmiljö glöms bort i återvinningskedjan, skriver Transports avdelning 26.

Renhållningsarbetarnas arbetsmiljö glöms bort i återvinningskedjan, skriver Transports avdelning 26.

Foto: Mattias Forsberg

Debatt2019-09-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Greta Thunberg, Al Gore och Michael Moore har öppnat ögonen på oss alla via sociala medier bland annat.

Vi tömmer naturens depåer i rasande tempo och lämnar ett spår av avfall efter oss.

Från att ha grävt ner allt som vi inte längre behöver och räknat det som ”borta” har vi kommit en bit på vägen nu. Vi sorterar ut det som går återanvända, övrigt bränns och gör sitt för vår globala uppvärmning. Det som sorteras ut återvinns och kommer tillbaka till oss i samma eller en annan form.

Vi är en bit på väg och vår regering har fattat beslut om att från och med 2021 ska fastighetsnära förpacknings- och returpappersinsamling sättas i drift och utökas fram till 2025 då det ska vara i full drift. Varje enskilt hushåll ska få sin egen lilla återvinningsstation vilket regeringen tror ska öka vår sorteringsiver.

Vi har bara en planet och den ska vi ta hand om. Ansvarsfull sortering är ett måste om vi ska ha en något sånär grön planet att lämna över till våra barnbarn en dag. 

Vår iver i detta tillnärmelsevis tabubelagda ämne gör att många led i denna återvinningskedja ofta glöms bort.

Återvinningsgårdarna som vi har töms idag med containerbilar som lyfter och tömmer containern hydrauliskt med joystick från hytten.

Fastighetsnära stationer som ska tömmas av en sopbil med chaufför innebär att hen nu ska kliva in och ut vid varje enskild fastighet, dra två till tre sopkärl till bilen, hantera dessa kärl och sen dra bort dem från vägen. Var finns detta moment i utredningen?

Sortering är ett måste, sortering är bra, men för att värna miljön ska inte renhållningsarbetarens arbetsmiljö betala priset!

Tack för ordet och grattis på Återvinningens dag 21/9–2019

Sortera mera!