Byggandet lösningen pÄ lÀnets tillvÀxtproblem

Första bilden pÄ vad som skulle bli Kuststad i LuleÄs södra hamn.

Första bilden pÄ vad som skulle bli Kuststad i LuleÄs södra hamn.

Foto: PÀr BÀckström/pb foto

Debatt2019-10-08 10:39
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Norrbottens befolkning minskade 2018. Med 250 000 invĂ„nare Ă€r lĂ€net Ă„ter pĂ„ 1950-talets nivĂ„. Sveriges befolkning har samtidigt vuxit. Norrbottens andel av Sveriges befolkning Ă€r idag nere pĂ„ nivĂ„erna frĂ„n 1895. I en demokrati med en person en röst reduceras stadigt Norrbottens möjlighet att pĂ„verka var investeringar sker och hur politik formas. Stockholms kommun har nu fler invĂ„nare Ă€n de fyra NorrlandslĂ€nen tillsammans, och ska dĂ€rmed ha fler platser i riksdagen! 

BefolkningstillvĂ€xten i Norrland under 1900-talets inledning motiverade statliga satsningar. PĂ„ 1950-talet bryts den trenden. Befolkningen ökar inte lĂ€ngre. I sjuttio Ă„r har antalet invĂ„nare varit runt 900 000. Den strategi Norrbotten och Norrland valt har inte skapat utveckling och en attraktivitet som kan konkurrera med övriga Sverige. Vad Ă€r problemet? 

NorrlĂ€ndska företrĂ€dare har ofta pekat mot omvĂ€rlden. En hĂ€mmande ”kolonialism” frĂ„n centralmakten, som det bottniska handelstvĂ„nget. HandelstvĂ„nget avskaffades 1765 och det har varit svĂ„rt att finna entydiga belĂ€gg för det drabbade Norrland hĂ„rt eller att det skulle pĂ„verka dagens situation. 1700-talet var problematiskt för hela Sverige, bland annat med ryska angrepp pĂ„ norrlĂ€ndska stĂ€der. NĂ€r hĂ€lsovĂ„rden förbĂ€ttrades pĂ„ 1800-talet ökade befolkningen bĂ„de i Sverige och i Norrland. NĂ€r jĂ€rnvĂ€gar byggdes som kunde transportera livsmedel, byggmaterial, maskiner, medicin och mĂ€nniskor norrut, tog Norrlands tillvĂ€xt fart pĂ„ allvar. 

Den snabba utvecklingen var inte problemfri. Sundsvallsstrejken och ”skotten i Ådalen” visade pĂ„ hur beroende Norrland blivit av rĂ„varuexporten. Obalanser mellan befolkningens tillvĂ€xt och rĂ„varuprisernas svĂ€ngningar modererades inte av vĂ€xande ”stadsnĂ€ringar” med handel, service och industri. Norrlands stĂ€der var svaga, LuleĂ„ med 9 000 och PiteĂ„ med 3 000 invĂ„nare Ă„r 1900, var smĂ„ i svenskt perspektiv.  Deras tillvĂ€xt stannar Ă€ven upp i början av 1900-talet. StĂ€derna blir frĂ€mst hamnar för rĂ„varuexport. Det Ă€r en roll stĂ€der ofta fĂ„tt i kolonier. 

RĂ€ntan frĂ„n Norrlands naturresurser investerades dĂ€rmed till stor del i Stockholms fastighetsmarknad, istĂ€llet för i Norrlands stĂ€der. Ett ”kolonialt” avtryck i regionen var sĂ„ledes att bygget av jĂ€rnvĂ€gar inte kopplades med utveckling av starka sjĂ€lvstĂ€ndiga norrlĂ€ndska stĂ€der. StĂ€der med dynamiska fastighetsmarknader, stadsnĂ€ringar och institutioner. Naturresursexportens ekonomi spred istĂ€llet ut Norrbottens befolkning, bland annat till gruvornas mindre tĂ€torter. I de delar av Norrland dĂ€r skogsbruk dominerade blev befolkningstĂ€theten ofta Ă€nnu lĂ€gre. 

Ytterligare ett ”kolonialt” avtryck var de framvĂ€xande norrlĂ€ndska eliter inom politik och nĂ€ringsliv som tog över ”centralmaktens” svaga intresse för starka stĂ€der i norr, det vill sĂ€ga stĂ€der som kunde konkurrera med Stockholm. Regionens eliter förstĂ€rkte i kolonial anda centralmaktens antiurbana politik mot den egna regionen. Med 1949 Ă„rs stora NorrlandskommittĂ© sa man definitivt nej till centralorter med stadsnĂ€ringar och fastighetsmarknader i Norrland. 

Idag Ă€r effekten av den politiken tydlig i Norrbotten.    

Under början av 1970-talet kunde ”Fyrkanten” inneburit ett brott med ”den koloniala politiken”. En stark norrbottnisk stadsregion. De fyra kommunerna lĂ„g dock för lĂ„ngt frĂ„n varandra, krisinsikten var begrĂ€nsad och konflikterna legio. Idag sker ett nytt försök att bryta med Norrbottens kolonialt stadsfientliga strategi. Samarbetet mellan LuleĂ„ och Boden och de insatser som görs för att aktivera regionens fastighetsmarknader Ă€r ett försök att, trots motstĂ„nd, hitta en vĂ€g ut ur Norrbottens ensidiga rĂ„varufokus. 

Inte bara LuleĂ„ och Boden, utan alla Norrbottens kommuner kan, oavsett storlek, fokusera pĂ„ sina fastighetsmarknader. Kiruna och GĂ€llivare/Malmberget har forcerats till det. Arvidsjaur och Arjeplog har goda möjligheter att aktivera fastighetsmarknaderna. Vinster frĂ„n testverksamhet bör omvandlas till fastighetsvĂ€rden och inflyttning. En fastighetsmarknadsdriven tillvĂ€xt krĂ€vs för att Norrbottens landsbygder ska vara konkurrenskraftiga alternativ till landsbygden i södra Sverige. 

Utan aktiva fastighetsmarknader som erbjuder moderna bostÀder och lokaler för nya branscher riskerar till exempel Norrbotniabanan att öka antalet inresande konsulter och antalet inköpsresor till andra lÀn. Idag behöver inte rÄvarunÀringar arbetskraft som pÄ 1800-talet. Nya jÀrnvÀgar i en region med brist pÄ attraktiva fastigheter och stadsmiljöer, ökar inte nödvÀndigtvis regionens attraktivitet pÄ befolkning, arbetstillfÀllen och skattekraft. Historien visar att det motsatta Àven kan ske.

Lars Westin

Professor i Regionalekonomi
CERUM
UmeÄ universitet