Vi kan inte blunda för nödvändiga beslut

"Är det någon som tror att det är drömmen för en politiker att lägga ned en skola? Knappast", skriver Niklas Nordström i sitt svar till signaturen "Tora".

"Är det någon som tror att det är drömmen för en politiker att lägga ned en skola? Knappast", skriver Niklas Nordström i sitt svar till signaturen "Tora".

Foto: Alexander Oliviera

Insändare2019-09-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag förstår att Tora och andra är undrande till att vi måste ta en del beslut som är negativa och upprör en del Luleåbor. Tyvärr borde mycket gjorts redan för 10-15 år sedan. Luleå kommun har skollokaler för 2000 fler elever än vi faktiskt har. Kommunen förbrukar mer än sina intäkter, 103 procent av skatter och statsbidrag. Så kan vi inte ha det. 

Ska vi ska trygga välfärden för våra barn och äldre måste pengarna räcka till och inte blunda för nödvändiga beslut. Är det någon som tror att det är drömmen för en politiker att lägga ned en skola? Knappast. Ibland måste det göras när kostnaderna för lokaler är för höga och lärarbristen är ett faktum. Skolan ska också framöver hålla god kvalitet och ge våra barn den bästa utbildningen. Personal går före lokaler i den politik vi lagt fast. 

De som säger att det bara är att köra på som vanligt, att inga skolor behöver läggas ned eller några förändringar behöver göras är rent ut sagt ohederliga. Varje dag kan vi läsa och höra nyheter om hur hela Sveriges kommuner och regioner står inför samma problem. Vare sig pengar eller personal räcker till. 

Säg att vi skulle skjuta allt som är jobbigt framtid oss. Inom kort skulle vi sitta inför faktum att höja skatten med 5000–10000 per år för vanliga löntagare. Då om någon gång skulle det vara motiverat med mycket allvarlig kritik mot kommunens politiker. 

Vi ska inte hamna där om Socialdemokraterna får bestämma. Vi tar ansvar och håller i den positiva utveckling Luleå har med låg arbetslöshet, högt bostadsbyggande och god kvalitet i välfärden. 

PS Eftersom Tora skrivit sin insändare anonymt får du kontakt mig via kommunen om du vill ta den där fikan som du nämnde. Välkommen. Ds