Just nu är det helt omöjligt att förutse utgången.

2017 tog det slut i semifinalen mot HV71. Då som nu hade Luleå Hockey/MSSK vunnit SDHL övertygande – eller till och med förkrossande. Då försvann guldet efter 0–2 i matcher – finns det en risk att även 2019 slutar på samma sätt fast i finalen?

Njaaaa...

Givetvis finns risken – för det som de överlägsna seriesegrarna visade upp i första finalen imponerade inte.

Inte på ett enda sätt.

Final 1 kändes som ett klassiskt dilemma där Linköping likt många andra svenska lag aldrig är så bra som mot en motståndare som förväntas vinna.

Samtidigt var Luleås stora problem att man kände pressen från sig själv, supportrar och ”experter” att vara laget som skulle spela kreativt, snabbt och oerhört effektivt.

Vad talar för en vändning då?

Jag skulle bli mäkta förvånad om Luleå Hockey visar upp samma tveksamma spel igen och de facto att laget ännu inte förlorat på bortaplan under hela säsongen gör att jag har svårt att se Luleå förlora två raka bortamatcher. Därför tror jag att finalserien kommer tillbaka till Luleå nästa onsdag – frågan är dock hur Luleå Hockey skulle hantera ett underläge inför de två sista finalerna om lagen vinner var sin match i Linköping.

Blir uppförbacken för tung att ta sig upp för då?

Den kan bli det om guldfavoriterna inte mäktar med att diskutera sig igenom det som hände i första finalen. Hittar man facit till framgång så är laget bra nog för att städa av de två sista finalerna som spelas i Coop Norrbotten Arena och bjuda upp till en gulddans.

Det Luleå Hockey/MSSK måste städa bort från den första finalen är obeslutsamheten som rådde. Laget såg för första gången under säsong ut att vara vilsna såväl offensivt som defensivt. Förlusten 0–3 var helt i sin ordning och ska sanningen fram så var Luleå aldrig riktigt nära att hota ett dicsiplinerat Linköping.

Att Linköping är en stark motståndare råder inget tvivel om, men ska vi vara riktigt krassa så ska laget inte kunna hota Luleå över fem matcher. Deras enda chans låg i att vinna första finalmatchen vilket man också gjorde.

Fredrik Glader får likt den populära ledaren han är se till att laget förstår att man inte måste vara extravaganta på något sätt utan bara göra det man är bäst på.

Vinna matcher.