Målvaktens hyllning till Luleå: "Inspiration"

Att flytta från Västerås till Luleå vid 15-års ålder blev en tuff omställning för Luleå Hockeys superlöfte Jesper Wallstedt. Men till den här säsongen känner han sig hemma i sin nya hemstad och klubb. Så pass att han satt en hyllning till Luleå på sin utrustning.

Jesper Wallstedt har valt att sätta en hyllning till Luleå och Luleå Hockey på sin utrustning.

Jesper Wallstedt har valt att sätta en hyllning till Luleå och Luleå Hockey på sin utrustning.

Foto: Kent Vikström

Ishockey2019-11-21 08:00

Den nyblivne 17-årigen Jesper Wallstedt spås en lysande framtid och förväntas bli Sveriges nästa målvaktsstjärna. Klubbarna stod på kö när talangen skulle välja klubb inför den förra säsongen och till slut föll valet på Luleå Hockey.

Förra säsongen blev det 17 matcher i Luleå Hockey J20 med en räddningsprocent på 89,86 procent i J20 superelit norra. 
Denna säsong har inletts väldigt lovande då Jesper Wallstedt ligger tvåa i målvaktsligan med en räddningsprocent på 92,2 procent. 

Trots att laget ligger fyra i tabellen och har -1 i målskillnad efter 20 matcher.

– Jag hade ett tufft fjolår här uppe med lite konstiga omständigheter vid sidan av isen och en ryggskada som påverkade mig. Därför har jag verkligen slitit allt vad jag kunnat i sommar för att förbereda mig så bra jag kan. Och nu känns det som att allt börjar trilla mer på plats så det är skitkul, säger Jesper Wallstedt.

Han fortsätter:

– Jag har stor hjälp av backarna och de övriga utespelarna i laget, jag skulle aldrig kunna göra det själv utan dem. Vi snackar ihop oss bra innan matcherna om hur vi ska lira, det är väldigt bra och en nyckel i spelet om vi ska ta oss till topp 10.

Flytten från Västerås blev en stor omställning för Wallstedt som bara var 15 år gammal när han flyttade hemifrån. Men nu känner han sig hemma i Luleå. 

– Man var ung och det var mycket nytt utanför isen. Att flytta hemifrån för första gången och testa på allt det nya, det sätter lite hjärnspöken i huvudet när man byter så mycket på en gång. Men nu tycker jag att allt börjar vara som det ska.

– Nu under det andra året här börjar man veta vad som krävs så det har blivit en del av vardagen.

Såpass hemma att han faktiskt valt att designa sin utrustning och framförallt sina benskydd med Luleå Hockeys klassiska "stålmannen" från klubbmärke men även andra saker som förknippas med staden. Allt från ishallen Delfinen till Bergnäsbron.

–  Jag fick med bron och ishallen i mitten med isbrytarna på sidan och sen på det andra skyddet har jag SSAB. Det var bara att smälla ihop allt och försöka få med så mycket som möjligt men även ha en vit bakgrund så att de syns bra. 

– Jag fick lite inspiration från den här "Luleåmuggen", det var en i J20 som hade det som UF-företag förra året. Och klistrade på stålmannen på det så kan det inte bli mycket bättre än så. Jag har fått mycket bra komplimanger om skydden, det är många som gillar dem så det är alltid roligt.

När Sporten träffar honom har han just tränat med Luleå Hockeys SHL-lag. Något han gjort regelbundet under de två säsongerna i klubben.

– Det är alltid kul att vara med här med. Mitt mål är att göra det så bra som möjligt varje dag i J20 och bidra så mycket jag kan på träningar och matcher där. Sen ta vara på chansen när jag kommer upp hit och visa vad jag kan och vad jag går för. 

Det är stenhård konkurrens i A-laget då Luleå har både Joel Lassinantti och David Rautio. 

– Det är ju ett av SHL:s bästa målvaktspar. Två extremt ödmjuka och snälla killar som tar väl hand om mig när jag är med i A-laget. De är svåra att konkurrera ut, jag gör mitt bästa men de är grymt duktiga. 

Är JVM ett mål den här säsongen?

– Jag vet inte om det är ett mål men det hade varit roligt att komma med där. Det är inget jag fokuserar på utan jag vill bara göra det bästa jag kan i J20 när jag är där och även ta vara på chanserna jag får när jag är med A-laget så får vi se vart det leder.

Luleå Hockeys målvaktstalang Jesper Wallstedt.
Luleå Hockeys målvaktstalang Jesper Wallstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!