I mitten av december kunde Sporten berätta att Luleå Hockey jagade den NHL-meriterade backen Erik Gustafsson.

Sedan dess har det gått drygt två månader – och dialogen mellan Gustafsson och Luleå har utvecklats en hel del.

– Jag har samtal med Luleå och vi har kommit närmare varandra än sist. Det har varit mycket fokus på OS för mig och nu är det slutspel här. Jag har inte tagit något beslut än, men jag har pratat med "Skuggan", "Uffe" och "Bulan". Jag har fått en bra uppfattning om vad de vill där uppe och vilken typ av hockey de vill spela, säger Erik Gustafsson.

Artikelbild

Han syftar på Luleå Hockeys general manager-duo Stefan "Skuggan" Nilsson och Ulf Engman och huvudtränaren Thomas "Bulan" Berglund.

Luleå har lagt fram ett kontraktsförslag som sträcker sig över flera säsonger.

– Vi har snackat om flera år, säger Gustafsson och fortsätter:

– Vi har en öppen dialog och det är agenten som mer sköter förhandlingarna. Vi har mer en dialog om hur de vill spela och sådär. Men det känns bra. Det känns som att det skulle vara en kul utmaning att spela i Luleå.

I december berättade Gustafsson att han funderade på att vända hem till Sverige till nästa säsong. Anledningen var att han åkte utomlands direkt efter gymnasiet och aldrig lirat seniorhockey i Sverige.

Nu funderar OS-backen mer på om han ska vända hem till Sverige eller fortsätta utomlands.

– Det är ett svårt beslut om jag ska vara ärlig.

Blir det Luleå om det blir spel i Sverige?

– Nä, det är inget sagt så. Men de ligger bäst till om jag skulle komma hem.

Ligger de bäst till av lagen i Sverige eller över huvud taget? Inklusive utländska alternativ också?

– Jag skulle nog kunna säga att Luleå ligger bäst till över huvud taget.

Gustafsson var assisterande lagkapten i Sveriges OS-lag. Såhär säger han om kvartsfinalsortin mot Tyskland.

– Det är så klart enorm besvikelse. Det är svårt att smälta, det kommer ta ett tag. Jag tycker att vi hade mycket i oss. Det är svårt när det är en match som avgör, det kan gå åt vilket håll som helst. Men vi kom inte upp i full nivå, säger 29-åringen

Erik Gustafsson har 91 NHL-matcher med Philadelphia Flyers på meritlistan. Han har också spelat för Kloten i Schweiz. Den här säsongen inledde han i Avangard Omsk, som han dock lämnde efter 10 poäng på 23 matcher. Nu spelar han istället för Omsks KHL-kollega Neftekhimik Ninznekamsk.