Det har varit en strulig säsong för Anna Barthold som på grund av fotskada har missat totalt sex matcher i grundserien.

I näst sista omgången mot Telge landade hon på en motståndares fot och skadade sig. Avslutningen mot Uppsala missade hon.

– Klart jag blev orolig, men sen måste man ju veta hur pass allvarligt det är. I dag känns det bra, säger Barthold efter Luleås fredagsträning.

Har ni gjort några undersökningar?

– Vi har gjort alla åtgärder vi behövde göra och det såg bra ut. Förhoppningsvis kan jag spela på söndag.

Högsbo har Luleå besegrat vid två tillfällen i år. Bortamatchen blev en jämn historia, men den spelade inte Barthold. Även Chioma Nnamaka, Antonija Sandric, Michaela Houser saknades då.

– Det var ett helt annat lag. Samtidigt har de också fått tillbaka (Alexis) Hyder. Så det blir en tuff match. Vill man vara med och slåss om SM-guld måste man vinna mot alla lag. Det här är ett lag på vägen.

Hur är känslan inför det här slutspelet. Nu ligger ju favoritskapet hos Umeå?

– Det har jag absolut inget problem med. När vi pratar om slutspel så tänker vi att det vi har lyckats göra är helt otroligt. Vunnit SM-guld fem år i rad. Det är väldigt svårt att bara vinna ett guld och det kommer bli jättesvårt nu också. Lyckas vi med det så går vi till historien, eller vi har redan gått till historien. Det är mycket som ska klaffa – det behöver inte bara stämma ute på planen utan många mentala bitar ska finnas med också. Titta bara på hockeydamerna som var i brygga med 0–2 och vände till 3–2.

Har du följt deras finalserie?

– Ja, jättekul att de vann och jag hoppas det kan ge inspiration till laget. Vi var hela laget och tittade i går. Det är många nya som inte har varit med om våra SM-guld och då får man lite känsla av hur stämningen kan vara i Luleå i ett slutspel, säger Barthold.

Har du utbyte med någon i Luleå Hockey/MSSK?

– Malin Holmqvist som har varit vår assisterande coach pratar jag fortfarande mycket med om mentala bitar. Det är den jag pratar mest med i Luleå när det är jobbigt. Ibland kan det vara väldigt jobbigt att vara lagkapten i ett lag och då är det skönt att ha någon att prata med. Hon är otroligt duktig på alla de bitarna. En väldigt bra vän som jag hejar extra mycket på.

Och vilken häftig resa hon har gjort från basketen till ishockeyn.

– Jättehäftigt. Det visar verkligen hur mycket psykologi det är. Hon är inte hockeyskolad men ändå inspirera hockeytjejer. Hon är jätteduktig på det.