Den svenska tävlingspremiären – som avgörs i Gällivare i helgen – har skapat stora rubriker de senaste veckorna, då främst för att sex OS-avstängda ryssar har tillstånd att tävla. Det handlar om Alexander Legkov, Jevgenij Belov, Alexej Petuchov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenija Sjapalova och Julia Ivanova.

Samtliga ryssar har varit på plats i Gällivare för att träna, dock inte Alexander Legkov som själv sagt att han varit i chock efter beskedet om OS-avstängningen för dopning.

Ryssarna tillåts dock köra tävlingar arrangerade av internationella skidförbundet (Fis) och nu är det klart att samtliga ryssar tävlar i Gällivare. Anmälningarna blev klara sent under måndagkvällen och där fanns även Legkovs namn med.

– Jag vet inte om han har dykt upp än, men han är anmäld, säger arrangören Stefan Nieminen.

Har ni hört något från Internationalla skidförbundet (Fis)?

– Nej. Ingenting.

Vad säger du om att de kör?

– Vi kan ju inte ha några synpunkter på det. De är fria att tävla, det är inte vårt beslut eller vårt problem att hantera den frågan.

Har du fått många frågor om det här?

– Visst, det är många som frågar om det. Men de förstår när man förklarar att vi som arrangör inte kan ta några beslut om vilka som får åka eller inte. Det är en fråga som ligger ett antal pinnhål ovanför oss.

Det är många starka namn som tävlar i Gällivare. Bland annat åkare som Dario Cologna, Sergej Ustjugov och Kikkan Randall. Dessutom hela det svenska landslaget med Charlotte Kalla och Marcus Hellner i spetsen. Stefan Nieminen säger att det är bra drag kring tävlingen.

– Inte bara för att de här avstängda åkarna kör, det har ju då skapat extra mycket uppmärksamhet. Men startfältet här är väldigt bra, det har nog aldrig varit såhär bra startfält i en svensk premiär. Jag tror vi har tolv nationer på startlinjen, det blir nästan som en världscup.

Gällivarepremiären avgörs fredag, lördag och söndag.

– Det väntas snö på fredag, men skidor är ju en utomhussport så snö är inga problem. De stora publikdagarna, fredag och lördag, ser det ut att bli riktigt fint, säger Nieminen.