Elofssons tuffa väg tillbaka efter stroken

Per Elofsson tränar inte för att bli bäst utan för att få tillbaka förmågor att vara sig själv igen efter stroken. Från att ha behövt hjälp med allt har han gjort stora framsteg och har fått tillbaka mycket av sitt gamla liv och är nu på väg tillbaka till arbetslivet och sitt jobb inom samhällsbyggnad och markprojektering.

"Gör man rätt saker över lång tid brukar det bli bra", säger Per Elofsson.

"Gör man rätt saker över lång tid brukar det bli bra", säger Per Elofsson.

Foto: Torbjörn Jakobsson / VK

Skidåkning2019-12-03 08:45

Receptet till framstegen är till stora delar lika med det som gjorde honom till världens bästa skidåkare, en mental uthållighet och psykisk styrka.

– Det är fantastiskt med tanke på hur dålig jag var, säger han själv.

Det var förra hösten som Per Elofsson drabbades av stroke. Tre proppar gick genom hjärtat och satte sig i lillhjärnan. Plötsligt slutade flera funktioner i kroppen fungera som de ska.

– Jag blev delsidesförlamad och kunde inte gå. På sjukhuset fick två sjuksköterskor bära mig när jag skulle på toaletten. Ena ögat tappade kontakten med hjärnan och jag såg dubbelt och fick ha lapp för ögat i ett halvår. Jag hade svårt att förmedla mig och jag var också himla trött och sov tolv timmar varje natt och fyra gånger varje dag. Det var jobbigt att vara vaken, säger han.

När Per Elofsson i dag beskriver symtomen är det lätt att förstå att han gärna beskriver framstegen som fantastiska och kan konstatera att han inte drabbades ännu värre.

– Det känns också bra att veta vad det berodde på att jag drabbades av stroke.

Orsaken var en medfödd öppning mellan hjärtats två förmak som gjorde att kammaren inte slöt sig helt och proppar av koagulerat blod bildades och gick upp till lillhjärnan. En sådan öppning i hjärtat finns hos alla människor innan vi föds, men sluts hos de flesta när vi tar våra första andetag.
Efter ett ingrepp har nu öppningen i Per Elofssons hjärta täppts igen.

Efter stroken fick han beskedet av läkare att han skulle komma att bli bättre, men hur mycket bättre kunde de inte svara på. Hans väg tillbaka har skett med hjälp av bland annat rehabteam, stöd och hjälp av nära och kära och framför allt hans egen mentala styrka och tålamod.

Per Elofsson har både bokstavligt och bildligt tagit steg för steg.

– Jag har sedan idrottskarriären en mental uthållighet, gör man rätt saker över lång tid brukar det bli bra.

Det är precis det rehabilitering handlar om. Att göra rätt saker under lång tid.

– Efter nyår började jag orka göra något och jag har sett alla ljuspunkter och framsteg som positiva och inte tagit något för givet. Mitt första mål var att kunna leka med barnen igen.

Framstegen har blivit fler ju längre tiden gått. Efter stroken fick han inte köra bil och han säger att det betydde mycket när han i mars fick tillbaka körkortet.

Träning har åter blivit viktigt för Per Elofsson. Tidigare var träning och prestation synonymt för honom. Nu tränar han styrketräning och konditionsträning för att, som han säger, bli någorlunda normal i vardagen och det lyckas bra.

– Jag har också upptäckt att konditionsträning boostar den mentala hälsan mer än vad jag hade trott.

Nästa steg för Per Elofsson är att komma tillbaka till jobbet. Han ingår sedan 2017 i Tyréns grupp inom samhällsbyggnad och markprojektering i Umeå.

– I mina arbetsuppgifter ingår att vara med och påverka hur verkligheten runt omkring oss ska se ut och jag tycker att det är spännande att få vara med och påverka sådana saker. Under hela min sjukskrivning har jag haft jättebra stöd av mina kollegor. Nu är jag på väg mot en övergång till arbete. I höst har jag haft social träning på jobbet några dagar i veckan och tanken är att jag snart ska börja jobba 25 procent. Jag ser fram emot att komma tillbaka till jobbet för jag har saknat ett syfte. Vi får se om jag orkar med den belastning som det innebär.

Stroken har medfört att Per Elofsson har fått insikt i vad som är viktigt på riktigt.

– Familjen och de närmaste är det viktigaste. Det ger energi och substans i tillvaron som gör att man mår bra som person. Pengar och framgång är i periferin. Jag önskar att fler får den insikten utan att behöva blir sjuka, säger han.

Förmågorna han återfått är många, som att kunna läsa och skriva igen. Det gör han nästan obehindrat.

Men det är en sak han inte längre klarar av och det är inte en större sak än att han kan skratta åt det.

– En sak jag har upptäckt är att jag inte längre kan skriva min autograf. Per går bra att skriva men jag minns inte hur jag skrev Elofsson tidigare så min namnteckning ser annorlunda nu jämfört med tidigare.

Per Elofsson

Ålder: 42

Bor: Röbäck

Familj: Tre barn i åldrarna 1-14 år

Elofssons främsta meriter som skidåkare är tre individuella VM-guld, ett OS-brons och två totalsegrar i världscupen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om