IFK Luleå: "Vi vill vara nummer ett i länet"

IFK Luleå är tillbaka i division 1 nästa säsong. Nu spänner man bågen och tar sikte mot Superettan. "Vi vill vara nummer ett i länet", säger Ingemar Ek.

IFK Luleås vice ordförande Ingemar Ek vill att klubben ska ta nästa steg efter avancemanget till division 1.

IFK Luleås vice ordförande Ingemar Ek vill att klubben ska ta nästa steg efter avancemanget till division 1.

Foto: Per Lundström

Fotboll2019-10-01 06:00

Efter att ha besegrat Piteå IF stod det klart att IFK Luleå säkrat seriesegern i division 2 och en plats i division 1 till nästa säsong. 

Enligt klubbens vice ordförande Ingemar Ek är Luleå redo för att ta klivet upp. 

– Vi stärker både organisationen och ekonomin under det här året så det ser väldigt bra ut. Det är klart att vi blir nykomlingar. Men vi har ju provat på spel där i många år tidigare så vi känner till de rutiner man måste ha för att spela i division 1, säger Ingemar Ek. 

Det är två år sedan IFK Luleå spelade i ettan senast. Så sent som 2015 var laget snubblande nära att knipa andraplatsen i serien och en kvalplats till Superettan. Men man slutade trea i division 1, endast tre poäng bakom Akropolis som fick kvala den gången.

Nu när man är tillbaka i samma serie igen spänner IFK Luleå bågen på nytt.

– Vi vill vara Norrbottens dynamo när det gäller fotbollen och vara nummer ett i länet och det kanske vi får vara nu.  Jag hoppas fortfarande att Boden klarar sig kvar i division 1. Det skulle innebära fina derbyn så jag ser bara fördelar om det skulle bli så. Men vi vill vara nummer ett i Norrbotten.

– Vi har en vision om att vi ska spela i Superettan. Vi har inte sagt hur lång tid det ska ta men vi ska fortsätta bygga varje dag och sen en vacker dag ska vi vara mogna för att gå upp dit. Spelar du i ettan så måste du ha en vision om att vilja klättra uppåt.

Resorna  i division 1 blir längre. Men enligt Ek behöver det inte nödvändigtvis innebära att det blir mycket dyrare bara för det.

– Division 2 är ju en "busserie". Det går inte att flyga till Ytterhogdal men det måste vi göra i division 1. Det innebär är att restiden blir kortare än den är i division 2. Det var många matcher där vi blivit tvungen att övernatta men som jag ser det nu ska vi inte behöva det nu. Därför blir resorna marginellt dyrare. 

– Vår uppskattning är att resorna under en säsong i ettan kostar runt 600 000 med kost och logi. Vi får bidrag från svenska fotbollsförbundet på runt 320 000 kronor och 120 000 från ettanfotboll. Det ska vi definitivt klara av så vi är inte oroliga för en sekund när det gäller just kostnaden för resorna.

Sporten har tidigare berättat att IFK Luleås spelarbudget kapades med ungefär 300 000 kronor till den här säsongen och att man fått klara sig på cirka 700 000 kronor.

– Jag måste ge beröm till Per Jensen (sportchef) som skött det där på ett alldeles utomordentligt bra sätt. Han har hållit sig till den spelarbudget vi haft och ändå klara av det sportsliga målet. Det är vi väldigt tacksamma för och det tycker vi är väldigt bra gjort. 

– Nog lär det bli dyrare att spela i division 1 men samtidigt äger vi frågan tillsammans med spelarna om hur kontrakten ska se ut. Vi kommer inte att vara slösaktiga med pengarna om man säger så. 

Jensen som tidigt flaggat för att han kliver att jobbet som sportchef på grund av att det civila jobbet tar för mycket tid. Vem som tar över är fortfarande oklart. 

– Förhoppningen är att vi ska ha löst det till hösten. Men Per kan till och med tänka sig sitta året ut om det skulle behövas så det är vi tacksamma för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!