Hellnerstadion står redo för skidfesten

De sista förberedelse inför helgens Gällivarepremiär pågår just nu. Men spåren står redo och vädergudarna verkar vara på arrangörernas sida under tävlingarna.

Stefan Nieminen, arrangör av Gällivarepremiären.

Stefan Nieminen, arrangör av Gällivarepremiären.

Foto: Marie Ridderström

Längdskidåkning2019-11-19 15:14

Sverigeeliten med inslag av internationella skidstjärnor kommer göra upp när Gällivarepremiären i skidor äger rum till helgen.

Internationella landslag är redan på plats i Gällivare och förbereder sig.

Stefan Nieminen är verksamhetschef för SportEvent i Gällivare och ansvarig för tävlingen.

– Vi ligger bra till och i fas med planeringen. Det är full aktivitet på Hellnerstadion, vi har ett antal lag här som varit här och tränat den senaste veckan. Schweizarna med Dario Cologna och polackerna både dam och herr är här, säger Nieminen.

Även Kina och Mongoliet är på plats i Gällivare.

De svenska lagen, med stjärnor som Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Frida Karlsson, Calle Halfvarsson och Johan Häggström ansluter under tisdag kväll eller under onsdagen berättar Nieminien. Lagen får då två dagars träning för förberedelserna till tävlingen som startar på fredag.

De inledande distanserna på fredag är 10 kilometer fristill för damer och 15 kilometer fristil för herrar.

– Spåren är klara sedan en vecka tillbaka så nu är det bara finputs kvar. Vi öppnade för åkning på alla tävlingsspåren i början av förra veckan, säger Nieminen.

Han fortsätter:

– Nu är det bara det sista med att sätta upp reklam och klä in och pynta stadion kvar. Det ska ju vara snyggt och prydligt, säger Nieminen.

Sverigeeliten kommer alltså ställa upp i tävlingen, det står klart, men slutgiltig startlista kommer in först på torsdag kväll. Då kommer det stå klart vilka internationella åkare som kommer till start i tävlingen. Klart sedan tidigare är att Schweizaren Dario Cologna kommer till start.

– Sen är det inte omöjligt att polskan Justyna Kowalczyk kör har jag hört. Hon är på plats här men är ju numera tränare för det polska landslaget, säger Stefan Nieminen.

Hur har förberedelserna gått?

 – Det har flutit på riktigt bra tycker jag vi är ju en rutinerad organisation. Visst blir det intensivt på slutet men alla vet vad de ska göra och alla är laddade, säger Nieminen.

– Sverige har ju aldrig haft så många världsstjärnor samtidigt som vi har nu så det kommer bjudas på riktigt bra underhållning.

Vad betyder det för Gällivare att få arrangera en sådan här tävling?

– Det är en ära. Vi har jobbat upp Gällivarepremiären till en internationell tävling och officiell svensk premiär som TV-sänds, säger Stefan Nieminen, ansvarig för tävlingen.

Stefan Nieminen, infälld, anser att arrangörerna är redo för den stora skidfesten på Hellnerstadion till helgen.
Stefan Nieminen, infälld, anser att arrangörerna är redo för den stora skidfesten på Hellnerstadion till helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!