Hemliga vapnet: Han ska hjälpa Notas i kvalet

På lördag kvalar Notviken mot division två-laget Sandviks IK. Då har Luleålaget tagit hjälp av sin förre tränare, och IFK Luleås nuvarande, André Bylund. "Han har varit till jättestor hjälp", säger Notvikentränaren Daniel Engberg.

IFK Luleås André Bylund, tidigare Notviken, har hjälpt division 3-klubben med kartläggningen av Sandvik.

IFK Luleås André Bylund, tidigare Notviken, har hjälpt division 3-klubben med kartläggningen av Sandvik.

Foto: Montage

Fotboll2019-10-18 15:00

Under 2018 lämnade André Bylund Notviken för att vara huvudtränare i IFK Luleå.

Nu hjälper han sin gamla klubb att sig upp i serien, som Luleå lämnar efter avancemanget.

– Jag har haft en dialog med Daniel (Engberg). Jag har mest skickat lite filmer. Sedan har faktiskt Daniel och Notas mött Sandvik, förra året i division 3. Av vad jag tycker spelar de på samma sätt, säger Bylund.

IFK Luleå har mött Sandviks IK två gånger under säsongen. På bortaplan slutade matchen 1–1, men på hemmaplan vann Luleå med övertygande 7–0.

– De jobbar rätt i positionerna och Sandvik påminner litegrann om hur vi vill försvara, även hur Notas vill försvara.  Jag tror att det kan gå väldigt bra, säger han och fortsätter.

– Klart ett bra motstånd för Notas. Det kommer passa dem ganska bra känns det som. 

Deras chanser kan vara goda?

– Absolut.

Även Notvikens tränare Daniel Engberg berättar om samarbetet över klubbgränserna.

– ”Bylle” (André Bylund) har varit till jättestor hjälp där. Jag och han är ju kompisar privat också. Vi pratar ju mycket med varandra.

De har även tagit hjälp av ytterligare en fotbollsprofil från länet, och en tidigare IFK Luleå-tränare.

– Sedan är det ingen hemlighet att jag har pratat väldigt mycket med Fredrik Waara. Han är en som har hjälpt mig och min assisterande (Fredrik Öqvist) väldigt mycket, berättar Engberg.

I förra omgången gick Notviken vidare efter ett sent avgörande, och fler gjorda bortamål.

Engberg menar att det var en av säsongens sämre insatser.

– Vi har hittat sätt att ta oss genom matcher. Så här i efterhand gör vi kanske vår sämsta match i år, borta mot Frösö. Samtidigt är det en situation som vi aldrig har varit i. Det blir en karaktär på matchen där de måste jaga från början, och vi är inställda på att hålla nollan eller göra ett mål. 

Notviken tar med sig erfarenheterna från dubbelmötet mot Frösö, för att kunna störa Sandviks IK.

– Nu har vi varit där och vet vad det handlar om. De lär sig, jag lär mig. Det är ett jävla år vi har haft. Killarna har tagit ruggiga kliv, gått från att vara ett mittenlag innan Arnes bil cup. Då var vi tippade att hamna femma-fyra, säger Engberg och tillägger.

– Efter Arnes var vi favorittippade, och då ska man axla den pressen. Det tycker jag att dem har gjort jävligt bra. Helt plötsligt är vi i ett kval och har tagit steg hela tiden. Det blir kul.

Notvikens båda matcher mot Sandvik sänds på kuriren.nu och nsd.se. Avspark i den första drabbningen på Tunavallen är 14.00 på lördag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!