Trots att Johannes Nilsson satte sådan skruv på frisparken att den blev otagbar för Petter Olsson. Trots att Alex Öberg-Koivumaa visades ut när han rev ner Adam Nilsson vid ett friläge och Carl Jonsson satte kvitteringsmålet.

Trots att Eric Juntti med ett urtidsvrål vräkte in 2–1.

Trots allt detta får inte IFK Kalix gå direkt till Division 2 utan måste spela kvalspel mot Friska Viljor och Mora. Men allt är inte skit och elände.

Artikelbild

– Vi får med oss en bra match idag ändå. Även om jag tycker att vi borde satt 2-3 bollar till med tanke på vad vi skapade i första, säger Kalix kapten Daniel Gälman.

Upplägget var så här: Om IFK Kalix vann mot Notviken och Kiruna FF lyckades kryssa eller besegra IFK Umeå så skulle Kalix slippa en 90 mil lång och tusentals kronor dyr resa ner till Mora, man kunde göra slut på säsongen och sikta in sig på spel i Division 2 nästa säsong. Och efter 45 minuter stod det 0–1 på Tunavallen efter att Johannes Nilsson satte en läcker frispark och 0–0 på Lombia. Men Notviken kvitterade och det såg bistert ut för Kalix när IFK Umeå tog ledningen och Kiruna var en man kort. Men Kiruna kvitterade. Sedan fixade Kalix hörna och Eric Juntti tog i för hela hemkommunen och satte 2–1.

– När man hör att det står 1–1 i Kiruna och sätter 2–1, då känns det ju helt magiskt, säger Eric Juntti.

Men…

Artikelbild

– Sedan får man hör att Umeå gör 2–1 och 3–1.

Därmed var det klart och nu får Kalix göra sig redo för kval.

Artikelbild

– Vi är nöjda med vad vi har gjort, ingen trodde att det skulle vara topp två det stod mellan för oss i slutet av säsongen. Sedan sjabblade vi bort det mot Heden. Och jag är född pessimist så jag har räknat med att det blir kval, säger Daniel Gälman.

– Jag vet att vi börjar hemma och det är bra, annars vet jag ingenting om lagen utom att det är sjukt långt att åka buss till Mora.

Artikelbild

Har ni något att komma med i ett kval?

– Vi har 0 mål insläppta mot Boden, Piteå och ett mål mot IFK Luleå. Kommer vi bara med inställning till så har vi alla möjligheter, och det finns ingen anledning att inte vara taggade i ett kval.

Eric Juntti är inne på samma spår.

– Kval är spännande, man vet inget om lagen. Vi kan bara fara dit och lira vårt eget spel. Att vi skulle få spela kval hade jag inte trott i början, då var vi inte många som var med i laget utan de flesta blev klara i mars. Då trodde jag att vi får väl fajtas om en nedflyttningsplats.

Vad är det som gjort att det gått så bra?

– Jag tycker alla spelare har tagit ett steg framåt, vi är många individualister som tillsammans lyfter laget. Sedan har vi haft ett spel som vi etablerat och är inte samma kontringslag som vi var i fjol.