IFK:s succéspelare: "Super-sub kanske?"

18-åringen slog till igen och sköt IFK Luleå allt närmare en serieseger.

Karl Åberg blev stor hjälte för IFK Luleå.

Karl Åberg blev stor hjälte för IFK Luleå.

Foto: Pär Bäckstrm/Frilans

Fotboll2019-09-21 16:23

Spelet var inget vidare och det var svårt att avgöra om naturgräsplanen var en jordbruksåker, fotbollsplan eller en feldoserad parkeringsplats.

Karl Åberg struntade i det och sköt IFK Luleå ett stort steg närmare serieseger i division 2.

– Det var en svårspelad plan, men det gick ändå att göra mål, säger succéinhopparen efter 3–2 borta mot Gottne IF i herrtvåan.

Han gjorde som han brukar. Levererade som inhoppare.

Vid underläge 1–2 hoppade han in med tio minuter kvar. När domaren blåste för full tid hade han förvaltat William Olausson och Assam Yassines passningar och rullat in 2–2 och 3–2.

Det var hans fjärde och femte mål som inhoppare denna säsong. Totalt har 18-åringen prickat in nio bollar från sin forwardsposition. Det finns ingen officiell statistik på Åbergs effektivitet i jämförelse med speltid. Men han borde ha rätt hyfsade siffror när det handlar om måleffektivitet. Av lagets 23 matcher denna säsong har varit med i matchtruppen i 15. Han har startat sex av dessa.

– Jag kan tänka mig att det är ganska bra (siffror), säger Karl Åberg som menar att det är upp till tränarna att avgöra om han förtjänar mer speltid.

På frågan vad han borde få för smeknamn var han lika klinisk efteråt som under matchen.

– "Super-sub" kanske?

Att tabelltvåan Ytterhogdal senare under lördagen föll borta mot Skellefteå med 1–3 innebär att IFK Luleå kan säkra serieseger och avancemang till division 1 redan nästa helg i derbyt mot Piteå på bortaplan.

Att förutsättningarna skulle vara sådana inför nästa söndag var det inget som talade för efter en timmes spel i Gottne utanför Örnsköldsvik. 

Inget såg ut att gå Luleås väg på bortaplan mot Gottne IF som endast förlorat en hemmamatch under hela division 2-säsongen.

IFK Luleå fhade örtvivlat svårt att etablera något ordnat spel på fotbollsplanen (?).

Inte blev det bättre av att hemmalagets Emir Ragipovic fick en drömträff på halvvolley och satte 1–0 redan efter åtta minuter.

Och inte heller när Danny Harmon satte 2–1 på retur på sin egen straff med mindre än halvtimmen kvar.

Men IFK Luleå-tränaren André Bylunds taktikdrag att flytta upp mittbacken William Olausson på topp intill Karl Åberg och Max Wårell visade sig vara ett ordentligt lyckodrag.

–  Jag har aldrig varit med om en så skön seger tidigare i min karriär, säger matchvinnaren Karl Åberg.

– När jag blev inbytt tänkte jag bara: "Det är lite tid kvar, ingenting är omöjligt."

Så sant.

Karl Åberg slog till två gånger om.
Karl Åberg slog till två gånger om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!