Det är inte bara tjejerna i Assi IF som har överraskat positivt den här säsongen. En bit in i höstsäsongen leder IFK Kalix alltjämt division III norra Norrland. Laget har släppt in minst mål av alla lag i serien vilket är en av förklaringarna till den succéartade första halvan av säsongen.

- Man måste ju ge cred till yttermittfältarna som gör ett jäkla jobb på kanterna. De jobbar hem och är alltid på rätt sida. Vi stänger också mitten bra kan jag tycka, säger mittfältaren Jacob ”Jacke” Josefsson

Kalix har bara släppt in fjorton mål på 15 matcher så här långt. Mittbacksparet Daniel Gälman och Joel Waara har också bidragit med stabilitet och säkert spel. Jens Resin har också klivit in och blivit ordinarie målvakt. Det är en annan förklaring till varför IFK Kalix har utvecklats till ett lag som det är mycket svårt att göra mål på.

Artikelbild

| SÄKER MÅLVAKT. Jens Resin har övertygat som målvakt i IFK Kalix.

- I matchen mot Umeå Akademi gjorde Jens två trippelräddningar. Han har ju ruggiga reflexer. Han har ju varit bandymålvakt tidigare och det sitter i. Sedan är han orädd, han kommer ut på allt, säger Josefsson.

I det defensiva spelet på mittplanen är Jacob Josefsson också delaktig.

- ”Jackes” roll är viktig, både defensivt och offensivt. Han jobbar hårt, springer mycket. Han är också en bra spelfördelare samtidigt som han gör grovjobbet. Han städar undan så jag istället kan ligga högre upp, säger Johannes Nilsson som är offensiv mittfältare.

Nilsson har också varit ett av IFK Kalix vassaste offensiva vapen så här långt.

Artikelbild

| TRYGG KAPTEN. Lagkaptenen Daniel Gälman (bilden) bildar mittbackspar med Joel Waara.

- Han kan gå förbi vilken försvarare han vill i en mot en, det är ett som är säkert. Sedan har han en ruggig högerfot. 70 meters crossbollar sitter på foten nio av tio gånger, säger ”Jacke” Josefsson.

Den förre Asplövenforwarden Anthon Eriksson gjorde en mycket stark vårsäsong i anfallet men han väljer att satsa vidare på ishockeyn. Istället har 29-årige Jaime Mayol kommit in i hans ställe. Inför säsongen meddelade Mayol att han inte skulle spela men suget återvände och nu kan hans medverkan bli guld värd för IFK Kalix. Jaime Mayol har nu hunnit ikapp rent fysiskt och han har inlett sin comeback med att göra tre mål på höstsäsongens två inledande matcher.

Artikelbild

| NÖJD TRÄNARE. Tränaren Jouko Liakka har lyckats med att skapa ett lag där alla arbetar för varandra.

- Han är riktigt stark inne i straffområdet. Får han läge där är det oftast mål, säger ”Jacke” Josefsson.

Johannes Nilsson kommer snart att flytta till Umeå där han ska studera. Han ska ändå slutföra säsongen med IFK Kalix.

Artikelbild

| STOR FÖRLUST. I helgen körde Kiruna FF över serieledande IFK Kalix med 3-0. En förlust som förde Kalix ned på jorden och som också gav spelarna en del att fundera över.

- Jag har ju provspelat med Umeå FC (i division I) så jag kommer att träna med dem medan jag är i Umeå, säger han.

Det lag som vinner division III tar också klivet direkt upp till division II.

Artikelbild

| BRA HÖGERFOT. Johannes Nilsson har varit en av lagets bästa spelare så här långt. Han flyttar till Umeå snart men han kommer lika fullt att slutföra säsongen med IFK Kalix.

- Det är ju inget snack om att det hade varit häftigt. Vi får arbeta för att det ska bli verklighet, säger ”Jacke” Josefsson.

Johannes Nilsson nickar instämmande:

- Det är i alla fall målet. Men det är lång väg dit.

Nu på lördag blir det seriefinal hemma på Furuvallen när IFK Umeå kommer på besök.

- Vi lär nog få jobba där. Precis så som vi har fått göra i de flesta matcherna så här långt, säger Johannes Nilsson.

Och tränaren Jouko Liakka har lyckats skapa ett lag som ser ut att ha roligt tillsammans.

- Det här är grabbar som jobbar för varandra. Det är också nästan uteslutande killar som kommer Kalix med omnejd och som känner varandra väl, säger Liakka.

För några år sedan valde ju Assi IF att tacka nej till en plats i division II eftersom man inte ansåg sig ha råd.

- Det blir dyrare men skulle vi lyckas att ta klivet upp så kommer IFK Kalix att spela i den högre serien. Det är klubbens avsikt, säger IFK-tränaren.