Stina Nilsson har slutat tvåa i sprintcupen två år i rad.

Båda gångerna har hon fått ge sig för norska stjärnan Maiken Caspersen Falla, som lagt beslag på titeln de senaste tre åren.

Men nu är tronskiftet ett faktum.

Inför helgens avslutande minitour i Quebec, Kanada, hade Stina Nilsson, som skadade sig innan VM men kom tillbaka och tog tre medaljer på mästerskapet, ett försprång på 33 poäng före Falla och behövde ”bara” en 14:e plats för att knipa totalsegern. Hon fick en pangstart direkt i kvalet, endast slagen av Jonna Sundling, och hade allt i egna händer inför kvartsfinalen.

25-åringen, som körde i samma kvartsfinal som just Falla, tog sig enkelt vidare till semifinal som vinnare i sitt heat före norskan, och säkrade därmed den historiska titeln. Det enda som kan hota hennes totalvinst var en diskvalifikation.

Men Nilsson gjorde vad hon skulle.

Hon vann finalen där det blev stor svensk succé med tre pallplatser av tre möjliga, då Maja Dahlqvist blev tvåa och Jonna Sundling trea.

Den fjärde svenskan i finalen, Frida Karlsson, som gjorde världscupdebut i sprint, blev femma.

Maiken Caspersen Falla blev fyra och Sadie Bjornsen, USA, sexa.

– Det var svåra förutsättningar. Vinden var så stark så det var svårt att hitta en perfekt taktik, men jag ville gå hårt i sista backen och gjorde det, säger Stina Nilsson i segerintervjun.

Charlotte Kalla kom sist i sin semifinal.

På herrsidan blev Piteå Elits Johan Häggström femma i finalen. (TT)