Sandberg: "Jag vill inte dö nyfiken"

BC Luleå har alla förutsättningar till att vinna SM-guldet senare i vår. Nu är det upp till bevis att leverera – inget annat är acceptabelt.

Pelle Larsson går en minst sagt intressant framtid till mötes.

Pelle Larsson går en minst sagt intressant framtid till mötes.

Foto: Bildmontage

Krönika2019-09-27 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det någon gång man kan kräva ett SM-guld så är det den här säsongen. Det finns flera anledningar till att BC Luleå ska lyfta bucklan till våren.

Sällan har rekryteringsarbetet varit så lyckosamt för föreningen. Kortfattat – man har fått behålla de viktiga spelare man ville ha kvar och man har fått in de spelare som man verkligen ville ha in.

Nyförvärven är superintressanta. Axel Norström tillför tuffhet, poäng, returer och framförallt – rejäl inställning varje match, varje träning och i omklädningsrummet.

Nygamla guldduon Brandon Rozzell och Quinton Upshur har vänt tillbaka. Där får laget in matchavgörande kvalitéer som dessutom redan kan coach Öqvists spelsystem och därmed inte behöver någon inkörsperiod.

Daniel Eliasson, Sockenträsks stolthet, kommer in i laget och kommer ha en roll som han accepterar att ha. Han kommer att avlasta förstafemman och göra sina minuter per match där han levererar någon trepoängare och habilt försvarsspel.

LaRon Smith, amerikanen med det gigantiska vingspannet, som är i paritet med en fullfjädrad havsörn, är kanske det enda osäkra kortet, vad gäller nyförvärven. Amerikanen kan spela ovanför ringen men det kan ta någon månad innan han har knäckt koden till det Öqvist-karaktäristiska spelsättet.

Sedan kommer det mest intressanta tillskottet – Pelle Larsson. 18-åringen går sista året på basketgymnasiet i Luleå men har fått en utvecklingsplats i BC Luleå i år, vilket är helt rätt. Grabben är bra redan nu, och har förutsättningar att bli överjävligt bra. 

Den 194 centimeter långa guarden är redan nu fullt redo fysiskt och har ett graciöst rörelsemönster likt ett youtube-klipp från NBA. Larsson är redo redan nu för att komma in och göra skillnad och basketpubliken i Luleå är värda att se honom i aktion mer än några menlösa minuter vid avgjord match i den fjärde perioden.

Jag vill inte dö nyfiken, ge mig Pelle Larsson!

Landslagsforwarden Denzel Andersson blev kvar i Luleå. Han borde rimligtvis fortsätta att ta steg i sin utveckling, det har han gjort för varje år som gått.

Att dessutom Anton Kobylak-Berglund och Daniel Hansson har tagit ytterligare kliv och kan komma in och både avlasta och bomba treor vid behov ger coach Peter Öqvist inre frid. Coachen har genom åren alltid varit tydlig med att lags sjätte- och sjundespelare har stor betydelse vad gäller eventuell framgång framåt våren.

Blir det inte SM-guld med det här lagbygget så kan man inte se det på något annat sätt än ett stort misslyckande.