Efter superförstärkningen: "Ett gott kvitto"

VM-fyran och flerfaldige världscupssegraren Jonna Sundling är klar för Piteå Elit inför vintern. Hon spetsar det lag som redan är ett av landets främsta, med bland annat Charlotte Kalla, Johan Häggström och Björn Sandström i klubben.

Joakim Abrahamsson är nöjd med förstärkningen av Jonna Sundling.

Joakim Abrahamsson är nöjd med förstärkningen av Jonna Sundling.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2019-10-30 15:36

Piteå Elit meddelade under onsdagsmorgonen att IFK Umeås skidess Jonna Sundling är klar för klubben. Att lämna Västerbotten för Norrbotten, var hennes eget önskemål enligt klubbens sportchef Joakim Abrahamsson.

– Väldigt glädjande för föreningen att hon vill komma till oss. Det är hon som ställer frågan till oss. Vilket är ett jättegott kvitto för Piteå Elit som förening och verksamhet. Våra åkare som ambassadörer ger en god bild av vad Piteå Elit står för, konstaterar han och tillägger.

– Fantastiskt glädjande att hon väljer Piteå Elit. Det är en tjej som redan nu har fantastiskt goda resultat. Hon har framtiden för sig och en god utvecklingskurva.

Beskedet om att Sundling byter klubb kom tätt inpå den stundande skidsäsongen. Enligt Abrahamsson hade man inte mycket tid att spela på.

– Sista dagarna som det är möjligt att göra övergångar är precis nu. Regelverket tror jag säger första november. Men nu var det möjligt att lösa det. Möjligheterna för bra resultat för föreningen och den interna konkurrensen ökar ju så klart. Där hoppas vi att åkarna ska kunna stärka varandra genom att ta lärdom av varandra och utmana varandra.

Två vintrar i rad har Piteå Elits damlag missat stafettguldet på SM. Nu har laget kryddat med Sundling chansen att ta revansch i Boden i mars.

– Jonna gjorde en fantastisk sträcka under stafetten i vintras och hela laget gjorde en bra insats. Hon är en fantastiskt duktig sprintåkare, men har även gjort starka resultat på distanslopp. Hon har en hög potential.

Till klubbens hemsida meddelar Sundling att hon får förutsättningar i Piteå som få andra klubbar kan erbjuda.

– Piteå Elit kvalitetssäkrar min satsning och ger mig ett personligt upplägg över året som få, eller kanske ingen annan klubb i Sverige, kan erbjuda. Övergången är min egen önskan, och är alltså ingen värvning.  Det var naturligt att vända blicken norröver, så norrlänning jag är, säger hon.

24-åringen slutade fyra i VM-sprinten förra vintern och vann världscuptävlingen i Lillehammer. Dessutom har hon dubbla individuella SM-tecken i sprint, i vinter har hon alltså chansen att ta sitt tredje guld – men nu i Piteå Elits dräkt.

LÄS MER: Världsstjärnan förstärker Piteå Elit

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!