Elvira Öberg, 19 år, är en av tre Piteåbor i A-landslaget i skidskytte. De övriga är storasyster Hanna Öberg och Anna Magnusson.

Lillasyster har tränat hårdare än någonsin och är redo för start på lördag.

Hur har förberedelserna varit?

– Ja, minst sagt har det varit mitt livs tuffaste träning. Det är ganska stor omställning att komma från skidgymnasiet till att träna under Wolfgang Pichler, säger hon.

Var du förberedd på allt?

– Jag vet ju hur hårt Hanna har tränat så jag visste väl vad som väntade. Det har varit väldigt tufft men det har gått bra tycker jag.

Känslan när det varit som jobbigast?

– Nja, det är väl inte alla gånger man har varit jättesugen att ge sig ut på andra träningspasset för dagen, men då gäller det att tänka på vad man tränar inför.

Hon har hållit sig frisk under hela sommaren och hösten, den tuffa träningen till trots.

– Jo, peppar peppar jag har varit frisk. Och nu när jag känner att jag har klarat av den tuffa träningen ger det en mental boost.

Tävlingssäsongen drar igång redan i helgen – och direkt är det alltså SM som står på schemat. Tävlingarna avgörs i Idre och under lördagen är det masstart som gäller och under söndagen sprint.

Elvira Öberg har svårt att sätta upp någon resultatmässig målsättning när hon ställs mot äldre åkare i seniorklassen.

– Mitt mål är att göra ett lopp jag är nöjd med, det är det jag strävar efter. Hur långt det räcker kan jag inte påverka, säger hon.

Ifjol vinter, som yngre junior, vann Elvira Öberg tre JVM-guld i sin klass. Nu kliver hon upp till den äldre juniorklassen där det dessutom blivit nya regler. Gränsen för åldern mellan junior och senior har höjts – så Elvira Öberg, som själv är född 1999, kommer i JVM möta upp till två år äldre åkare, födda 1997.

– Det kommer förstås att bli otroligt tufft när jag kliver upp till den klassen. Men JVM är ändå mitt stora mål den här vintern.

Att få träna med de äldre åkarna i a-landslaget har varit värdefullt.

– De är ju otroligt duktiga åkare, men jag känner att jag har närmat mig litegrann. Och det är en otroligt skön känsla.

Storasyster Hanna Öberg deltar också i helgens SM-premiär, men däremot inte Anna Magnusson som haft en del skadebekymmer.

Piteå Skidskytteklubb har den här säsongen även två landslagsåkare på herrsidan, Jesper Nelin och Peppe Femling.