Kristianstad fortsätter att vara att spöke för Piteå IF. Skåningarna vann båda mötena i damallsvenskan förra säsongen och nu kan de blicka fram emot en final i Svenska Cupen.

PIF kom inte alls upp i nivå, synnerligen inte i den första halvleken.

– Vi var inte riktigt med i början. Jag tror vi hade behövt möta lite bättre motstånd innan, nu var vi inte i allsvensk form riktigt och visste inte hur det tufft det skulle bli, sa Ronja Aronsson.

Båda lagen hade egentligen problem att få igång ett fungerande passningsspel, delvis kanske beroende på att stora snöflingor föll från himlen hela matchen.

Är det vädret som ställer till det?

– Ja, litegrann tror jag. Men Kristianstad vill också få ner vårt tempo och det lyckas de med i första. Det går för sakta i backlinjen och de pressar i mitten och kan vinna boll när vi försöker spela in där. I andra halvlek rullar vi mer boll och blir mer aktiva, då tycker jag ändå att vi försöker få igång passningsspelet.

Kristianstad skapade inte mycket, men var säkra när chanserna väl uppstod. I den 28:e minuten stod Anna Welin omarkerad i mitten och hade tid att sikta in sig, 1–0 till gästerna.

Likadant blev Alice Nilsson fri i den 62:a minuten och kunde öka på ledningen till 2–0 sedan Svava Ros Gudmundsdottir, nya isländska stjärnförvärvet, dribblat runt Faith Ikidi och spelat in mot mitten.

PIF svarade snabbt. I den 64:e fick laget en av många hörnor. Ronja Aronsson lade den från vänstra sidan, Ellen Löfqvist nickskarvade och Madelen Janogy nickade in reduceringen till 1–2 vid den bortre stolpen. Snyggt.

– Vi pratade om att vi skulle trycka in hörnorna hårt. Jag fick till dem bra i dag, men andra dagar går det inte lika bra. Jag får öva lite mer för att bli mer säker, sa Aronsson.

Lite senare slog hon också en hörna som studsade på en gröt spelare och vidare i den vänstra stolpen.

Returen gick tillbaka till Aronsson på kanten som tog ett par stora kliv in mot mitten och avlossade ett tungt skott – klockrent i ribban. Snacka om att inte ha studsarna med sig.

– Det är synd att jag inte får sätta dit den, det skulle jag behöva. Nu är jag mittfältare men har inte gjort mål på väldigt länge. Jag hoppas det kommer snart.

Piteå hade ytterligare ett par halvchanser men Kristianstad försvarade sin ledning väl och kunde hålla undan och vinna med 2–1. Därmed är man vidare i Svenska Cupen och kommer att ställas mot Kopparbergs/Göteborg i finalen den 1 maj.

För PIF-dam är alltså cupäventyret slut. I stället får man blicka fram emot seriepremiären i damallsvenskan. Den 14 april inleder man mot Djurgården hemma på LF Arena.