Simon Jakobsson: "Så stark är Häggström"

Sportens Simon Jakobsson summerar om första världscuphelgen.

Sportens skidexpert Simon Jakobsson om Johan Häggström.

Sportens skidexpert Simon Jakobsson om Johan Häggström.

Foto: Carl Sandin

Längdskidåkning2019-12-01 13:46

Vilken premiärhelg det blev för Norrbotten. 

Visst, Charlotte Kalla lyckades inte leva upp till de högt ställda förväntningarna. Men vilken insats hennes lagkamrater i Piteå Elit stod för. 

Jag är nog inte ensam om att bli imponerad av Johan Häggströms utveckling det senaste året. Vilka kliv den Lilla Lappträsk-bördige skidåkaren tagit på kort tid.

Att han presterar toppresultat i Ruka lovar gott för framtiden. Johan Häggström kommer att bli väldigt kul att följa denna vinter. Redan nu har 27-åringen visat att han tagit sin skidåkning till en ny nivå. Och när man har pratat med honom här i Finland innan och efter loppen har jag fått känslan av att inget är omöjligt i framtiden – han har ett enormt självförtroende just nu. Och som vi alla vet – mår knoppen bra är mycket vunnet.

Jag räknar med att Johan Häggström kommer att vara med där uppe i topp 20 under hela säsongen. Och jag blir inte förvånad om han kliver upp på pallen i sprint. Så stark är han.

Jonna Sundlings framfart i spåren är inte lika överraskande. Redan i fjol visade 24-åringen att hon har kapacitet och i Ruka visade Sundling att hon tagit sin åkning till en ny nivå. Andraplatsen i sprint och lördagens distans visar att hon tagit sin klassiska åkning till en ny nivå. Hon lyckades inte alls i det avslutande fristilsloppet. Men det var nog bara fredagens och lördagens urladdning som låg bakom det – egentligen är skejt hennes paradgren.

Emma Ribom – wow.

Nu har hon verkligen fått känna på att tävla ordentligt på den absoluta högsta nivån. Hennes tolfteplats i sprinten gav mersmak. Det finns otroligt mycket potential i den nyblivna 22-åringens åkning. 

Charlotte Kallas insats lämnade en hel del frågetecken. Men efter att ha träffat henne i mixade zonen efter loppet är jag övertygad om att hon kommer tillbaka starkare. Som alltid. Frågan är bara hur mycket tid hon behöver – men jag räknar absolut inte bort henne från pallen senare denna vinter.

Och Björn Sandström plockade poäng både under lördag och söndagen. Alltid något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om