Det var tuffa förhållanden i herrarnas distanslopp i Östersund: blåsten var hård och omväxlande samtidigt som snön yrde ner.

Men Sebastian Samuelsson stod trots det för en fin insats och ett till stor del säkert skytte. 21-åringen var länge med och kämpade om en medaljplats men en miss i det tredje skyttet skulle visa sig vara dyrbart och det blev till slut en fjärdeplats för svensken – 1.35,7 efter segraren Arnd Peiffer.

– Jag gör ett fantastiskt lopp och är jättenöjd med min insats. Men när man är så nära vill man gärna vara ett pinnhåll upp, säger Samuelsson till SVT.

Tysklands Arnd Peiffer sköt i sin tur felfritt och tog hem guldmedaljen före bulgaren Vladimir Iliev och norrmannen Tarjei Bö.

För Piteå Skidskytte-duon Jesper Nelin (28:a) och Peppe Femling (67:a) var skyttet dock inte tillräckligt bra för några topplaceringar. I det tredje skyttet missade Femling fyra skott vilket innebar totalt sex bom. Nelin missade i sin tur tre skott totalt. Det gjorde även Martin Ponsiluoma som slutade 47:a.

Under onsdagskvällen stod det klart att Samuelsson får en ny chans att vinna en VM-medalj redan under torsdagen. Det är klart att han och Piteås VM-guldmedaljör från måndagens distanslopp Hanna Öberg bildar Sveriges lag i singelmix-stafett.

– Det ska bli väldigt kul att få köra singelmix-stafetten. Jag tror att det största hotet blir Österrike som ställer upp med (Simon) Eder och (Lisa) Hauser, men jag är här för att tävla och känner mig inspirerad, säger Sebastian Samuelsson i ett pressmeddelande.

Torsdagens tävling blir första gången som singelmix-stafett är med som tävlingsform under ett världsmästerskap. Diciplinen har varit en del av världscupen sen 2015 och gjorde mästerskapsdebut i OS 2018.