HELLS ANGELS
– HELA HISTORIEN

Galan blev startskottet för HA i Norrbotten

Kampsportgalan blir en manifestation av den organiserade brottsligheten. Ett år senare har Hells Angels etablerat sig i Luleå och i spåren av det beryktade motorcykelgänget följer våld och grov brottslighet.

Det är den sista fredagen i oktober 2008 och en av kvällens fighter är inne i ett avgörande skede i Pontushallen. Svetten stänker i strålkastarljuset när de två männen kämpar för att ta herraväldet i ringen.

På läktarna och vid baren trängs tunga profiler från den organiserade brottsligheten. Det är förfest inför vad som komma skall.

Idrottsevenemanget har i förlängningen blivit en manifestation av Hells Angels och i Luleå finns över 100 män med kopplingar till det kriminella nätverket.

I sporthallen finns ett stort antal människor som till vardags och på fester rör sig i denna miljö.

Peder Andersson, 34 år och president i en av Hells Angels avdelningar i Stockholm, anländer tillsammans med de fullvärdiga medlemmarna Rickard Broberg, 42, vapenansvarig i klubben som "sergeant at arms", Joen Larsson, 44 och Timo Ahola, 44.

Hösten 2009 får Luleå en fullvärdig Hells Angelsavdelningen. Klubblokalen finns i Gammelstad sedan början av 2000-talet.
Den 18 juni 2010 brann Hells Angels lokaler i Gammelstad ner.

Bakom dem går två underhuggare från klubbens Red and white crew-avdelning.

På plats finns givetvis också företrädare från den lokala klubben i Luleå.

Från Malmö har en 38-årig provmedlem, bördig från Norrbotten, och den fullvärdige medlemmen Jörgen Uvstam, 33, valt att besöka galan.

Uvstam har funnits i kretsen runt Hells Angels Malmö-avdelning i tiotalet år och tillhör nu den inre kärnan. Av polisen bedöms han som mycket farlig och dömdes 2002 av Malmö tingsrätt för häleri, vapenbrott och dopningsbrott.

Malmöavdelningen har åren innan kampsportsgalan misstänkts för inblandning i en rad bombdåd. Sprängladdningarna började detonera efter att polisen intensifierat sitt arbete mot motorcykelgänget

Under sommaren har män med kopplingar till Hells Angels gripits när de lastar in 70 kilo dynamit i ett förvaringsskåp på Malmö centralstation. Polisens genombrott kommer efter razzior mot lokaler med anknytning till Hells Angels.

Ett av bombdåden, som i förlängningen får förödande konsekvenser, sker natten mot 1 juli 1999.

Två polismän har då lurats ner av en anonym uppgiftslämnare till Malmö hamn i tron att inbrottstjuvar är i färd att bryta sig in i en bil.

När en av poliserna vid framkomsten till den aktuella bilen tar tag i dörrhandtaget exploderar bomben. Båda polismännen skadas, varav den ena mister synen på båda ögonen.

Fem män som rör sig i kretsen kring Hells Angels i Malmö åtalas för dådet, men både tingsrätt och hovrätt friar männen.

Den här oktoberkvällen är det i princip fullsatt i sporthallen i Luleå. Unga, festklädda kvinnor, ingår i sällskapen med de västklädda männen som festar lös.

Ett av bombdåden, som i förlängningen får förödande konsekvenser, sker natten mot 1 juli 1999.

På plats i Luleå finns civilklädda spanare från Rikskriminalpolisen och polisen i Norrbotten. Uniformerad polis genomför också en rad fordonskontroller runt om staden.

Senare på natten fortsätter festen i den lokala motorcykelklubben Läbbiga Skogens lokaler på bostadsområdet Lövskatan.

Vid den här tidpunkten är det 20 år sedan oroligheter blossade upp i Skåne i bikersmiljön med bombdåd och andra våldshandlingar i spåren på osämjan mellan några klubbar. Kriget, som i förlängningen blir en kraftmätning mellan Hells Angels och Bandidos, skördar en handfull människoliv och skadar många.

En bit in på 1990-talet får Sverige sin första fullvärdiga klubb när medlemmarna i motorcykelklubben Dirty Dräggels i Malmö får dra på sig Hells Angelsvästarna. Några år senare bildas den första Hells Angelsavdelning i Stockholm.

Hells Angels och deras västar blir en vanlig syn i Luleå.
Hells Angels-ledaren Peder Andersson, bördig från Siknäs, anländer till kampsportsgalan i Luleå hösten 2008. I bakgrunden skymtar gängmedlemmar.

Då har en handfull män från de östra delarna av Norrbotten redan sneglat intresserat mot det kriminella nätverket. Medlemmarna i motorcykelklubben Outsiders, som håller till i Månsbyn utanför Kalix, har ambitioner att ta sig hela vägen.

De har djupgående kontakter genom utflyttade Kalixbon Kenneth Ylikangas, som vid den här tiden leder den första den Hells Angelsavdelningen i Bromma i Stockholm som president.

Samtidigt etablerar sig Peder Andersson, bördig från Siknäs, i motorcykelmiljön i huvudstaden. Andersson har öppnat en tatueringsstudio och rör sig sedan en tid tillbaka i dessa kretsar.

Några år senare är han president i Stockholms andra Hells Angelsavdelning, Eastside.

De första uppgifterna med Peder Andersson som president är enligt en källa inom Rikskriminalpolisen från 2005. Klubben har vid den här tiden tolv medlemmar och har sin klubblokal i Saltsjö Boo i Nacka kommun öster om centrala Stockholm.

Nahlén har avrättats med ett skott genom huvudet och kroppen är täckt med släckt kalk.

Sommaren 2003 dras Anderssons in i en mordutredning. Enligt uppgifter från Rikskriminalpolisen har klubbmedlemmen Rickard "Nalle" Nahlén misshandlats svårt på ett veckomöte och ett par veckor senare, den 10 juli, hämtas han upp efter ett arbetspass som dörrvakt på en krog i Stockholm. Det är den senaste gången som någon ser Rickard Nahlén i livet.

En månad senare hittas hans kropp nergrävd i en grusgrop norr om Sala. Nahlén har avrättats med ett skott genom huvudet och kroppen är täckt med släckt kalk. Det här blir startskottet på en massiv utredning.

Polisen är tämligen säkra på att upprinnelsen till mordet är påstådda affärer som Nahlen anses ha gjort vid sidan av verksamheten i klubben. Två av medlemmarna kallas också till förhör under mordutredningen.

Lyssna ➤
Telefonavlyssning mellan Kristian Nikkinen och Kenneth Ylikangas.
X

Men polisen kammar noll i jakten på avgörande bevis, trots att släckt kalk hittades i bagageutrymmet i en bil med direkt koppling till en Hells Angelsmedlem. Utredningen visar också att medlemmars mobiltelefoner har varit aktiva i Sala-området den aktuella dagen, där en närstående till en av dem har en sommarstuga.

Det är en rad omständigheter som pekar i en enda riktning, men ansvariga tvingas att lägga mordutredningen till handlingarna.

Peder Andersson är vid tiden för kampsportgalan skriven i Hägersten i Stockholm och driver enligt offentliga uppgifter två företag, Team C70 – och Hells Angels AB, som bedriver "försäljning och service av motorcyklar och försäljning av present- och reklamartiklar." Andersson har en skuld hos kronofogden på 101 217 kronor.

Hells Angels Eastside blir i förlängningen inkörsporten för den första fullvärdiga avdelningen i Norrbotten.

Mc-klubben Outsiders lokaler i Kalix.

Resan börjar på allvar sommaren 2002 då Outsiders flyttar från Kalix till Luleå. Ny klubblokal öppnas på Hantverksvägen i Gammelstad och på skylten som pryder byggnaden står det nu Red Devils MC. En officiell supporterklubb till Hells Angels och ett steg in i organisationen.

Sju män, som känner varandra sedan många år tillbaka, är medlemmar. Målet är ett fullvärdigt medlemskap i en sammanslutning som enligt polisen bedriver organiserad brottslighet.

Några år senare uppdateras klubbens status till Hells Angels hangaround chapter. Vid den här tiden är det Jörgen Eriksson som leder verksamheten tillsammans med Kent Nilsson och en man i 30-årsåldern, samtliga från Överkalix, och Thomas Lundin från Kalix. Ytterligare tre män, Kristian Nikkinen, Miika Silvennoinen och man i 25-årsåldern från de östra delarna av länet, ingår i grupperingen.

Lyssna ➤
Telefonavlyssning mellan Kristian Nikkinen och Kenneth Ylikangas.
X

Nästa steg blir att klubben upphöjs till provmedlemmar.

För att bli accepterade av Hells Angels får medlemmarna slita hårt. Det handlar om allt från vakttjänstgöring vid någon av de två klubblokalerna i Stockholm, till chaufförsuppdrag.

Undergruppen Red and white crew, som runt om i världen står för grovgörat i Hells Angels, är nu under uppbyggnad. Unga män med våldskapital som är dömda för brott lockas till gemenskapen.

Red and white crew står för grovarbetet inom Hells Angels. I Luleå lockas flera dömda unga män till gemenskapen.

Spritsmuggling ingår i Luleåavdelningens inkomster som delvis går till avgifter till Hells Angels. Enligt en poliskälla betalar varje medlem 1500 kronor i månaden.

Vid ett polistillslag i Helsingborg i augusti 2008 grips Jörgen Eriksson och Kent Nilsson med ett stort parti alkohol. I skåpbilen som de färdas i påträffar tullens personal 1 568 liter starköl, 54,5 liter sprit och 34,5 liter vin. I samband med att de grips görs en husrannsakan i de två männens bostäder i Luleå.

Hos Kent Nilsson hittar polisen totalt 93 skarpladdade pistol- och revolverpatroner.

Inkomster till huvudorganisationen kommer också från tatuerarstudion House of Pain på Kungsgatan i Luleå.

Sommaren 2007 landsätter Rikskriminalpolisen projektet Alcatraz som riktar sig mot den organiserade brottsligheten. Ett paket med olika åtgärder presenteras i all hemlighet för samliga polismyndigheter i syfte att störa och motarbeta grov, organiserad och systemhotande brottslighet. Operativa rådet, som leds av chefen för Rikskriminalpolisen och som ska jobba mot grov organiserad brottslighet, består av representanter för landets polismyndigheter, säkerhetspolisen, Skatteverket, åklagarmyndigheten, Tullverket och ekobrottsmyndigheten.

En förteckning på 100 av Sveriges farligaste och mest brottsaktiva män i den kriminella gängmiljön, som polisen anser vara särskilt prioriterade att gripas, upprättas.

Jörgen Eriksson och Kent Nilsson.

Tre av dem är medlemmar i motorcykelklubben i Luleå: Jörgen Eriksson, Kent Nilsson och en man i 35-årsåldern.

Jörgen Uvstam som besöker kampsportgalan återfinns också på listan.

Polisens insatser i norr riktar särskilt in sig på smuggling av finsk röd diesel. En verksamhet som under många år har pågått i både liten som stor omfattning över gränsen. Stora ekonomiska resurser tillförs och som mest arbetar ett 60-tal poliser med insatsen som får namnet Operation Gränsland.

I början av februari 2008 slår polisen till i en samordnad insats på en rad platser i länet och i Finland. Tio personer grips misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

Jörgen Eriksson, 39, och en 35-årig man, är två av dem.

35-åringen misstänks inledningsvis för medhjälp till smugglingsverksamheten. Enligt kammaråklagare Aino Alhem, från den internationella åklagarkammaren i Stockholm, har 35-åringen lånat ut fordon till den illegala verksamheten. Han avförs senare som misstänkt.

Mot Jörgen Eriksson, som nu pekas ut som president för motorcykelklubben som är ett steg från fullvärdigt medlemskap, fortgår utredningen.

En medlem ur Red and white crew lämnar Sunes gatukök i Piteå. I fickan har han 50.000 kronor.

Han misstänks för grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Enligt åklagaren har Jörgen Eriksson och en 37-årig man från Överkalix omsatt drygt fem miljoner kronor genom att sälja finsk diesel i Norr- och Västerbotten.

När rättegången, som omgärdas av ett rigoröst säkerhetspådrag, inleds i maj 2009 erkänner Eriksson att han har fört in 10 000 liter för eget bruk och 20 000 liter till vänner och bekanta.

Underhuggare som ingår i Red and white crew har nu börjat visa sin potential

I april 2010 skärper Hovrätten för övre Norrland straffet mot Jörgen Eriksson till två år och fem månaders fängelse. Domstolen anser det klarlagt att han har fört in cirka 700 000 liter diesel i landet och sålt den vidare.

Underhuggare som ingår i Red and white crew har nu börjat visa sin potential, klädda i kläder kopplade till det kriminella nätverket.

En sen kväll i slutet av juli samma år sprider sig våldet vid krogbåten Bistro Bar Brygga när medlemmar i undergruppen hamnar i bråk med män i en annan gruppering. Flera polispatruller kallas till platsen efter att en polisman, som attackerats bakifrån, tvingats dra sin tjänstepistol. Polismannen misshandlas i tumultet och blir bland annat av med en batong.

Då finns det sedan nio månader tillbaka en fullvärdig Hells Angels avdelning i Luleå.

Den organiserade brottsligheten har därmed slagit klorna i Norrbotten.

TIDSLINJE – scrolla åt sidorna och klicka på de små bilderna