"Vi bedriver inte en kulturfientlig politik"

Vi blir ganska illa berörda av Peos rubrik, den kulturfientliga politiken måste stoppas.

Sjukvårdspartisten Tomas Vedestig och det centerpartistiska regionrådet Nils-Olov Lindfors svarar debattören Peo Rask.

Sjukvårdspartisten Tomas Vedestig och det centerpartistiska regionrådet Nils-Olov Lindfors svarar debattören Peo Rask.

Foto: Maria Unga

Kultur och Nöje2021-04-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturdebatt

Svar till Peo Rask ”den kulturfientliga politiken måste stoppas”

Vi i den sittande majoriteten tar ansvar för region Norrbottens ekonomi. Om inte vi har en ekonomi i balans så kommer vården, kulturen och utveckling av länet att ta skada rejält. 

Om Peo bemödar sig att se på lite olika saker vi gjort under denna mandatperiod till exempel inom kulturen så skulle du upptäckt att vi tillsammans med våra verksamheter ställt om en hel del saker, så som stipendier till professionella kulturutövare så att de har en bättre chans att överleva denna pandemi. Dessutom om man tittar över hela landet så satsar region Norrbotten näst mest av alla på kultur per capita.

Kulturen fick ett sparkrav mellan 2020 till 2022 och den besparingen har verksamheterna utfört på bästa möjliga sätt för att bibehålla en god kvalité. Dessutom är det inte bara kulturen som fått bidra för att få en ekonomi i balans. Alla verksamheter får dra sitt strå till stacken. Den enkla lätta lösningen hade varit att återigen höja skatten men det har vi sett under de föregående åren att det är ingen hållbar lösning tyvärr. 

När pandemin väl blåses över så kommer det finnas ett uppdämt behov av kulturupplevelser och det är vi medvetna om, vi är även medvetna om alla stora investeringar som är på gång i Norrbotten och alla människor som ska arbeta på dessa nya jobb. De kommer också även vilja ha kulturupplevelser. 

Vi sitter inte still i båten när den håller på att kantra, vi axlar det ansvar som norrbottningarna gett oss i valet.

Vi ordnar upp ekonomin och vi ser till så det finns kvar sjukvård, kultur och en fortsatt stabil utveckling av länet!